Franc pro Biztweet: Premiér odkazuje , že jeho vláda “maká”. Ať tedy začne

Zatímco v minulém volebním období byl Andrej Babiš coby poslanec a ministr financí velmi aktivní při prosazování nových protikorupčních zákonů, teď již tomu tak není. Jestli to má souvislost s tím, že premiér řeší své kauzy, anebo ne, o tom lze pouze spekulovat. Ale je to podle mého názoru pravděpobné. Pavel Franc z Rekonstrukce státu v rozhovoru pro Biztweet.

Biztweet: V současnosti podmiňujete spolupráci s premiérem tím, že musí akceptovat požadavky na pojistky nezávislosti justice. Jak na váš požadavek reaguje?

Pavel Franc: My jsme dali premiérovi jedinou podmínku, ať začne vláda urychleně pracovat na zárukách pro větší nezávislost justice. Už 30. dubna jsme vyzvali vládu, aby přijala sedm pojistek pro nezávislou justici. Reagovali jsme tak na náhlou výměnu ministra spravedlnosti, která se stala jen týden po naší schůzce s ministrem Kněžínkem, kde jsme si potvrdili, že věci v protikorupční oblasti začínají jít dobrým směrem. Nedlouho poté byla jmenována Marie Benešová s tím, že bude lepší “protikorupční bojovnicí”. To podle nás vnáší do celé věci určité pochybnosti.

Biztweet: Je podle vás důležitá také komunikace s demonstranty za nezávislou justici?

Pavel Franc: Není ani tak důležitá komunikace s demonstranty. Stačí, když vláda začne konečně reagovat na rozumné požadavky. Sám premiér Babiš odkazuje na to, že jeho vláda “maká” od rána do večera. Ať tedy začne velmi rychle pracovat i na přijetí pojistek pro větší nezávislost justice. Premiér však na naší schůzce odmítl naše návrhy na rozumné kroky, jak zajistit větší nezávislost státního zastupitelství a transparentní výběr předsedů soudů. My proto čekáme na první činy vlády, neboť naše požadavky již premiér zná a další jednání by byla bezpředmětná.

Biztweet: Je podle vás justice v opravdovém ohrožení?

Pavel Franc: Od sametové revoluce dodnes není dobře vyřešena a zajištěna nezávislost justice.

Je to určitý deficit, který je třeba řešit. Aktuálně je však vyšetřován premiér a auditu čelí i firma Agrofert, proto je riziko zneužití moci ve vztahu k justici výrazně větší. A z toho vyplývá, že je třeba výrazně posílit nezávislost justice právě teď. Veřejnost potřebuje garance, že rozhodování o obžalobě premiéra Babiše a případný soud proběhne spravedlivě.

Biztweet: Ovlivňují časté problémy předsedy vlády postup projektů Rekonstrukce státu?

Pavel Franc: Zatímco v minulém volebním období byl Andrej Babiš coby poslanec a ministr financí velmi aktivní při prosazování nových protikorupčních zákonů, teď již tomu tak není. Jestli to má souvislost s tím, že premiér řeší své kauzy, anebo ne, o tom lze pouze spekulovat. Ale je to podle mého názoru pravděpobné.

Biztweet: Na čem aktuálně s vládou spolupracujete?

Pavel Franc: Vláda přijala naše protikorupční zákony do svých programových dokumentů. Za ministra Kněžínka se věci začaly pomalu posouvat dopředu. Vláda například pracuje na zákoně, díky němuž by mohl Nejvyšší kontrolní úřad nově kontrolovat také státní firmy a některé obce. Vláda také historicky poprvé připravila zákon, který dává jasná pravidla výběru osob do řídících a kontrolních orgánů státních firem. Tento zákon by měl znamenat definitivní konec politických trafik ve státních firmách, ačkoliv jeho současné znění obsahuje mnoho háčků.

Celkově však není vláda už tak proaktivní v tvorbě nových zákonů, jako v minulém volebním období. Proto musíme hodně věcí projednávat přímo s poslanci ve Sněmovně. Za úspěch lze považovat i to, že ve Sněmovně existuje pracovní skupina pro přípravu protikorupčních zákonů. Přestože vláda má protikorupční boj i ve svém programovém prohlášení, nevyvíjí v této oblasti výrazně velké úsilí.

Biztweet: Jak hodnotíte dosavadní úspěchy iniciativy Rekonstrukce státu?

Pavel Franc: Rekonstrukce státu přišla v roce 2013 s tím, že chce prosadit devítku protikorupčních zákonů. Byl to ambiciózní plán, protože jsme chtěli konečně začít řešit korupci v České republice systémově. V minulém volebním období se podařilo prosadit pět z původní devítky zákonů. To je něco, co se u nás ještě nikomu jinému nepovedlo. Náš úspěch nás tedy zavázal k další práci na posouvání českých zákonů směrem k transparentnímu přístupu k veřejným rozpočtům a k odpovědnému vládnutí.

Současně jsme si ovšem jasně stanovili, že potřebujeme monitorovat také možná ohrožení nezávislosti klíčových demokratických institucí. Naším dalším projektem je tedy po volbách 2017 hlídání takzvaných mantinelů demokracie. V praxi to vypadá právě tak, že se aktuálně zabýváme nezávislostí justice.

Biztweet: V čem Rekonstrukce zaostává za očekáváním?

Pavel Franc: Původní plán Rekonstrukce státu bylo prosadit zákony a s volbami v roce 2017 ukončit činnost. Projekt svými výsledky předčil naše očekávání. Naši partneři a podporovatelé nás přesvědčili, abychom pokračovali dál. Jinými slovy, zatím jsem stále v údivu z toho, jak úspěšný celý projekt je.

Čtěte také:

Pomoc pro Babiše. Bývalý kolega atakuje slovenský rejstřík

Karibské dobrodružství československých finančníků u soudu

Pod zákon o lobingu budou spadat také členové bankovní rady

Biztweet: V minulosti na vás útočili zejména politici z ODS s tím, že pracujete pro Andreje Babiše. Utrpěli jste kvůli tomu reputační šrámy?

Pavel Franc: Jsme nezávislá občanská platforma, která sdružuje protikorupční organizace. Vznikli jsme v reakci na žádné či bezzubé protikorupční zákony, které naprosto neodpovídaly potřebám doby. Když jsme v roce 2013 přišli se závazky k přijetí 9 zákonů Rekonstrukce státu, nakonec je podpořilo 160 poslanců napříč stranami.

Nenadržovali jsme poslancům z hnutí ANO ani Andreji Babišovi osobně. Měříme všem stejným metrem. ANO se chopilo příležitosti více než jiné strany a postupně protikorupční zákony odmakali. To, že ostatní strany příležitosti nevyužily, je vizitkou jich samých. V dnešní Sněmovně je to opět jiné. Nejvíce spolupracujeme s Piráty, kteří jsou v tématu transparentnosti a protikorupčních opatření velmi aktivní. Jednoduše nestraníme nikomu, jde nám o výsledek: kvalitní legislativu podporující transparentnost, nízkou korupci a dobré vládnutí.

Biztweet: Jak se vám spolupracuje s politiky dnes? Které strany spolupracují nejméně?

Pavel Franc: Není to jednoduché. Původní nadšení Hnutí ANO postupně vyprchává. Strany demokratického bloku jsou zatím hodně rezignované, velkou snahu mají Piráti. Ti se však na čemkoliv domlouvají s ostatními velice těžce, zvláště pak s vládnoucím Hnutím ANO. Často tedy pomáháme hledat konsenzus mezi znesvářenými politiky pro dobrou věc. Politici by něčeho takového měli být schopni sami, ale v praxi se bohužel často ukazuje opak. Politická soutěž a konkurence často převáží nad zájmem pracovat pro dobrou občanů České republiky.

Biztweet: Jak pokračuje financování iniciativy, jaký máte rozpočet a na co peníze používáte?

Pavel Franc: Iniciativa závisí na finanční podpoře soukromých dárců. Máme transparentní účet, na kterém se kdokoliv může seznámit s našimi dárci. V současné chvíli začínáme pracovat na velice ambiciózním projektu, který by měl pomoci posunout celou aktivní občanskou společnost v Česku, abychom naplnili známý bonmot Tomáše G. Masaryka: „Demokracii máme, tak ještě ty demokraty.“ Co se využití finančních prostředků týče, velká většina je vynakládána na úhradu mezd členů týmu pracujících na Rekonstrukci státu, což je v obdobných projektech běžné.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb