Boj o vagonku pokračuje. Zpožděné výplaty a souboj správce s firmou

Lounská společnost Heavy Machinery Services vyplatila lednové výplaty se zpožděním. Podle insolvenčního správce záměrně. Firma žádá reorganizaci a výměnu správce.

Bývalý Legios je v insolvenčním řízení. V lednu neúspěšně požádala o reorganizaci. Krajský soud v Českých Budějovicích její návrh 19.1.2019 zamítl. Společnost pak 11.2.2019 podala proti tomuto rozhodnutí odvolání a 15.2. 2019 požádala také o zrušení předběžných opatření insolvenčníhou soudu.

Podle názoru právních zástupců firmy je postup insolvenčního soudu veden nesprávně a to kvůli údajné nekompetentnosti insolvenčního správce. Toho během insolvenčního řízení opakovaně žádá vyměnit. Správce ani soud však na postupu nic nezákonného nevidí. Insolvenční správce naopak tvrdí, že firma záměrně zpožděně posílá podklady k výplatě mezd. Podle názoru správce tak má Heavy Machinery Services poškozovat renomé procesu a ze zpoždění výplaty obviňovat správce.

Boj se správcem

„Co se pak výplaty mezd za období měsíce ledna 2019 týká, dovoluje si IS informovat insolvenční soud o postupu dlužníka, který považuje minimálně za nezvyklý a nekorespondující s jeho podáními průběžně zveřejňovanými v insolvenčním rejstříku. IS dlužníka ve věci předložení podkladů pro výplatu mezd za dané období vyzval e-mailovou zprávou ze dne 8.2.2019, a tyto pak rovněž písemně urgoval zprávami ze dne 12.2.2019, ze dne 13.2.2019 a naposledy ze dne 15.2.2019 z 12:35 hod. Dlužník však na jeho opětovné urgence nijak nereagoval a namísto toho v průběhu dne 15.2.2019 rozposlal svým zaměstnancům e-mailovou zprávu, ve které uvádí, že výplaty mezd se opět zpozdí, a to z důvodu blokace finančních prostředků ze strany IS,“ uvádí insolvenční správce.

Nadále trvá na tom, že dlužník nekomunikuje, nedoložil všechny dokumenty, které od něj soud žádá. Jde zejména o seznam pohledávek. Firma podle správce záměrně obchází výplatu některých věřitelů, naopak hradí pohledávky, které vypadají podezřele a správce zkoumá, zda nejde o výplaty firmám spojeným s dlužníkem.

Neprůhledné toky

Ataky na osobu správce označuje za pokus napadat insolvenční řízení. „Návrh dlužníka je zcela nedůvodný a zjevně motivovaný tím, že mu nevyhovuje, že svou práci konáme řádně a zcela v souladu se zákonem – proto se k němu vyjadřovat znovu nebudeme, neboť tato věc již byla v rámci rozhodování soudu řešena a vyřešena tak, že se návrh dlužníka zamítá – rozhodnutí potvrdil rovněž Vrchní soud v Praze,“ říká pro Biztweet na adresu pokusu o její odvolání insolvenční správkyně Petra Hýsková.

Podle soudu firma mimo jiné neplnila povinnosti vůči obchodnímu rejstříku, střídala lidi ve statutárních funkcích a dozorčí radu postavila pouze formálně. Skutečný management a majitele Heavy Machinery Services zatím neumí soud ani správce rozklíčovat. Podle správkyně je však zřejmá spojitost se strukturami Legios Loco. Ta si pronajímá výrobní areál a dodává Heavy Machinery Services pracovníky. Obchodní aktivity však řídí Legios.

Kdo je majitelem? 

Soud kromě jiného konstatuje, že si dané firmy mezi sebou započetly pohledávky, kterých oprávněnost není možné rozklíčovat a šlo o nepoctivý záměr zneprůhlednit finanční toky.

Čtěte také:

Projektant žaluje Thermal o nezaplacené dílo. Ministerstvo namítá kvalitu

Soud spouští proces se soudcem Novákem a advokátem Douchou

Ochranka Hradu prochází změnami. Kompetentní je utajují

Konkurz Heavy Machinery Services žádá od roku 2013 slovenská Všeobecná úvěrová banka, která si nárokuje nesplacené úvěry v hodnotě zhruba 200 milionů korun. Banka tvrdí, že insolvenční proces ovládli věřitelé s fiktivními pohledávkami s vazbou na miliardáře Františka Savova. Ten však jakékoliv majetkové vazby s vagonkou odmítá.

Insolvenčním správcem Heavy Machinery Services byl také podnikatel Ivo Hala, který je stíhaný za údajné manipulace v souvislosti s Via Chem Group. Halu soud z insolvenčního řízení Heavy Machinery odvolal v roce 2015.

Firma Legios Loco je podle Obchodního rejstříku vlastněna kyperskou schránkou Kirosium Limited, Heavy Machinery Services britskou schránkou CDM Engineering.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

 

 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb