Dotace na internet mají být k dispozici začátkem roku 2019

Stát chce vyhlásit výzvu na budování vysokorychlostního internetu v lednu 2019.

Dojde tak k završení několika let táhnoucích se peripetií, kvůli kterým hrozilo, že stát přijde o evropské zdroje, které byly vyčleněny na budování přístupu k 4G internetu.

„V současné době je připravována II. Výzva vysokorychlostního internetu, kterou plánuje ministerstvo připravit výrazně vstřícnější směrem k žadatelům. Výzva by měla být vyhlášena v lednu 2019,“ uvádí pro Biztweet mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Milan Řepka.

Rezort podle jeho slov konzultuje připravovanou výzvu s profesními organizacemi a dalšími relevantními aktéry, přičemž v současné době všichni dosáhli finální fázi, kdy dochází ke shodě.

„Celá výzva je konzultována se zástupci Evropské komise. Na tuto výzvu plánuje ministerstvo průmyslu uvolnit zhruba miliardu korun s tím, že v případě zájmu bude alokace navýšena,“ uvádí Řepka.

Stát nakonec vyčerpá mnohem méně zdrojů, než původně předpokládal. V prvních plánech počítal s rozpočtem 14 miliard korun.

„Částka byla stanovena před rokem 2014, kdy bylo pokrytí České republiky vysokorychlostním internetem, jakož i trend pokrývání, odlišné i vzhledem k ekonomické krizi. Od té doby již velkou část dříve nepokrytých domácností dokázali obsloužit operátoři sami,“ tvrdí Milan Řepka.

Čtěte také:

ČEB i EGAP v područí ministerstva financí

Vláda ani svazy nevědí co se skokanskými můstky

Partnerství pro hotel Thermal s otazníkem

V září 2018 byl upraven program Expanze, díky kterému mohou podnikatelé získávat bezúročné úvěry právě na budování těchto sítí. Další aktivitou ministerstva průmyslu jsou opatření na straně poptávky, například formou voucherů pro domácnosti.

Jak rezort průmyslu uvádí, možností na budování pokrytí vysokorychlostním internetem je mnoho. Všechny ale musí konzultovat s Evropskou komisi. Programové období, kdy bylo možné čerpat evropské dotace se totiž blíží ke konci. A právě pozdní reakce státu je v Česku předmětem kritiky.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu