Státní vysokorychlostní internet začíná od začátku

Úřady se točí kolem toho samého bodu už několik let. Tak by se dalo v jedné větě shrnout to, co se děje kolem státního projektu budování vysokorychlostního internetu za 14 miliard

Úřady se točí kolem toho samého bodu už několik let. Tak by se dalo v jedné větě shrnout to, co se děje kolem státního projektu budování vysokorychlostního internetu za 14 miliard.

Navzdory několikrát garantovanému spuštění soutěží a následné realizace projektu zavedení vysokorychlostního internetu je projekt opět na začátku a stát drží takzvaný broadband v rovině konzultací.

„Konzultace se uskutečnila a bude i nadále pokračovat se zástupci odborné veřejnosti, tedy ve vazbě na podnikatelské subjekty, které mohou participovat na projektech výstavby přístupových sítí k vysokorychlostnímu internetu,“ říká mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba.

Navzdory opakovaně rozporovanému plánu státu vláda pořád hodlá projekt dotovat. Vychází z toho, že o zavedení internetu do oblastí s malou osídleností není mezi podnikateli zájem. „Projekty ve vymezených oblastech takzvaných „bílých místech“, kde žádná kvalitní infrastruktura dosud neexistuje a podnikatelské subjekty tam ani v budoucnu nemají zájem investovat, protože návratnost takovýchto projektů je nad akceptovatelný časový rámec, bude spolufinancována z veřejných zdrojů,“ pokračuje František Kotrba.

Státní pobídky pro firmy, které by chtěly nové sítě v nepokrytých oblastech budovat se odhadují na výši 14 miliard korun. Kromě státního rozpočtu potečou na projekt peníze hlavně z Bruselu. O jednotlivé úseky budování se bude soutěžit ve veřejném obstarávání.

Kdy k soutěžím a prvním výkopům dojde ovšem není jasné. Úřady se pořád točí dokola a řeší to co řešily před lety. „Nejprve je nezbytné dokončit přípravu Národního plánu rozvoje sítí příští generace, jehož součástí bude i souhrnný přehled stávající situace a předpoklad soukromých investic na příští tři roky, který zpracovává Český Telekomunikační Úřad. Tento dokument bude obsahovat, mimo jiné, i velmi rozsáhlý soubor dat o současné a plánované situaci. Následně dokument projedná vláda a podrobí ho i rozsáhlé veřejné konzultaci.

Čtěte také:

Finančníci zabírají také virtuální prostor. Vydělávají miliardy

Seznam loni bodoval hlavně mapami. Google vede v mobilitě

Piano prochází změnami. Zaměří se na byznys software

--

Poté bude zapotřebí získat kladné stanovisko EU k informacím a postupům uvedeným v dokumentu. Teprve pak bude možné spustit výzvy k realizaci projektů a následně vybrat jejich realizátory a nastartovat vlastní výstavbu ve vymezených oblastech,“ přibližuje Kotrba. 

Jak biztweetu řekl mluvčí ČTÚ Martin Drtina, úřad požadované údaje pořád sbírá. Z deadlineu pro možnost financování projektu z Bruselu, zdá se, stejně jak ministerstvo strach nemá. 

Výsledkem připravovaného projektu má být funkční síť umožňující nejpozději do roku 2020 přenosové rychlosti 30 Mbit/s pro všechny obyvatele a 100 Mbit/s minimálně pro polovinu domácností. 

 

Fotozdroj: CC/flickr.com