České plány Ficova muže

Na Slovensku na něj padá stín známostí s politiky a minulých privatizací. V Česku má však pověst dravce a významného investora. Milan Fiľo zahlásil mohutnou expanzi do České republiky. Investice do nemovitostí a papírenství znamenají faktický přesun celého impéria do Česka.

Miliardář s majetkem odhadovaným na 600 milionů eur, tedy asi 16, 2 miliardy korun nijak netají, že se rozhodl majetek ze Slovenska odsunout.

"Důvodů je několik, ale svou roli určitě sehrála jako velikost českého trhu, tak i skutečnost, že zdejší byznys nabízí více nových příležitostí. Co vím říct s určitostí je, že tato změna neovlivní naše aktivity ani rozvoj našich podniků na Slovensku," řekl v rozhovoru pro slovenské Hospodářské noviny Fiľo.

Čtvrtý nejbohatší Slovák loni po dvaceti letech přesunul sídlo svého holdingu Eco-Invest do Prahy. Holding uzavíral po deseti měsících loňska slovenské účetnictví se ziskem 25,2 milionu eur, tedy asi 680 milionů korun. V hlavním městě také za 790 milionů korun odkoupil bývalý klášter U Hybernů na Náměstí republiky.

Následovat má také přesun a expanze byznysových aktivit. "Chceme expandovat v segmentu výroby a zpracování papíru, prostor vidíme také v oblasti telekomunikací a výroby potravin," slibuje nové investice Fiľo.

Nejstá budoucnost

Podle kuloárních spekulací miliardář ze Slovenska přesouvá peníze také kvůli krachu jeho partnerství s vládními politiky. Stranu Smer-SD údajně sponzoruje léta. Moc Roberta Fica ovšem opadává a na veřejnost pronikají nehezké informace o minulých privatizacích Milana Fiľa.

Miliardář začínal podobně jako desítky jeho dalších oligarchických kolegů – podporou hnutí Vladimíra Mečiara HZDS.

První kapitál měl podle nejasných informací z vlastních úst vydělat na obchodu s nerostnými surovinami. Peníze pak přitáhly lidi z vyšších kruhů – konkrétně vzmáhající se byznysovou dvojici Juraje Kamaráse a Ladislava Krajňáka.

Byznysmeni měli v tom čase pod palcem několik klíčových podniků a působili přímo ve státních strukturách a strukturách Hnutí za demokratické Slovensko.

Privatizační proudy je pak zavlály přímo k pokladu. Fiľo se díky známosti stal spolumajitelem papírenského giganta SCP Ružomberok. Kamarádská pomoc ze strany lidí ve vládě se projevila v jejich zavírání očí před vyšší nabídkou ze strany rakouské společnosti Frantsach.

Čtěte také:

Zdeněk Zemek: hašení oslněné oceli lázeňstvím

Jan Světlík: obraz českého průmyslníka

Igor Ledecký: Tajemný Rus zakořenil na Slovensku

Zatímco Krajňák s Kamarásem své podíly v papírenské firmě později prodali společnosti Neusiedler za 280 milionů dolarů, Fiľo se vzdal pouze části balíčku. V rukou si nechal těsnou minoritu - tedy 49 procent akcií. Důvěra v profit společnosti se mu vyplatila i na jeho osobním zisku. Dodnes s SCP Ružomberok vydělává desítky milionů eur ročně.

Jeho nejbohatší firmou je investiční holding Eco-Invest. Hlavní aktivity skupiny firem jsou zaměřeny na celulózový průmysl. Ovládá na 50 firem z papírenství.

Fiľo je známý tím, že jeho papírnám opakovaně pomohly různé vlády. Není to náhoda. Mečiarovy kauzy mu nijak neuškodily. I proto, že je za dobře s těmi, kteří jsou na koni. Svědčí o tom fakt, že sponzoroval kampaně nejen Roberta Fica, ale i Ivety Radičové a stran předchozích pravicových vlád.

Spíše únik, zatím jeden projekt

Opoziční poslanec Igor Matovič začátkem března obvinil Milana Fiľa, že okradl stát i zaměstnance. Podezření se týká právě privatizace zlatého vejce SCP Ružomberok. Eco-Invest tehdy zprivatizoval 67 procent akcií státní papírenské firmy. Podle Matoviče nejenže dosud nevydal zaměstnancům 15 procent z tohoto většinového balíku, jak mu to ukládala privatizační smlouva, ale v roce 1997 pracovníky nutil odprodat mu zbylé akce.

Poslanci žádají současné vyšetřovací orgány, aby podezření, o kterých mluví prošetřili. I to je jednou z nepříjemností, které Fiľa nutí expandovat do Česka, kde jej mají pořád za nepopsaný list.

"Společně s našimi partnery zkoumáme možnost výstavby nového závodu na výrobky ze dřeva a papírenskou výrobu. V potravinářství pracujeme na zvýšení dodávek našich tradičních výrobků na český trh," rýsuje plány Fiľo. Zatím je jeho jedinou českou ránou multimiliardová investice do pily ve Štětí.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb