Zdeněk Zemek: hašení oslněné oceli lázeňstvím

Smolař, podvodník, či kapitán průmyslu. Zdeněk Zemek s rodinou mají různé nálepky. Po letech úspěchu se teď snaží chytit druhý dech.

Osud mu v posledním období nepřeje. Má dluhy, musí rozprodávat impérium a část rodiny míří za mříže. Zdeněk Zemek si však přesto uchovává jakýsi podnikatelský optimismus, věří v očištění jména a nadále investuje. Samozřejmě v menším a jinde než měl dosud ve zvyku.

Zdeněk Zemek založil a rozšířil skupinu firem označených Z-Group. Jde zejména o strojírenský a ocelářský průmysl, dopravní byznys a lázeňství.

Do holdingu Z-Group Steel, tedy strojírenské části impéria, patří Železárny Veselí nad Moravou, Válcovny trub v Chomutově a Železárny Hrádek u Rokycan Železárny Veselí. Jeden z nejvážnějších problémů skupiny vyvolala havárie v chomutovských válcovnách z roku 2014. Zemka připravila téměř o miliardu korun na ušlých tržbách a havarijních nákladech. Do ocelářského křídla skupiny patří také společnosti Ferromet, interStroj, Hesco a Velosteel Trading.

Dopravní divizi skupiny tvoří třeba podniky hromadní dopravy ČSAD Vsetín a ČSAD autobusy Plzeň. Lázně rodiny Zdeňka Zemka tvoří hlavně podíly v lázeňských domech v Luhačovicích, Velkých Losinách či v Mariánských Lázních.

Do byznysu zapojila hlava rodiny také syny Zdeňka a Alexandra. Měli přinést nový byznys a jeho chápaní. Bohužel právě to uvrhlo skupinu do ještě větších potíží. Právě mladí Zemkovy měli stát za většinou z plánu skupiny investovat v době solárního boomu do solárních elektráren. Podle pozdějšího vyšetřování však v zájmu sáhnout si na nepovedeně vysoké dotace státu v období před rokem 2010 falšovali skutečnou připravenost jejich solárních elektráren k výrobě elektrické energie.

Čtěte také:

Jan Světlík: obraz českého průmyslníka

Igor Ledecký: Tajemný Rus zakořenil na Slovensku

Králové privatizace: Tomáš Ježek

Vedlo to k trestnímu stíhání kvůli narychlo připojovaným solárním elektrárnám na konci roku 2010, kdy ještě platily vyšší výkupní ceny na elektřinu. Za solární podvody byli synové odsouzeni na letité vazby. Obžalován je i samotný Zdeněk Zemek starší. Teď bojují o svobodu a očistu jména.

Kvůli propadům tržeb impéria, které kolem roku 2014 spadly skupině odhadem až o dvě třetiny přišlo také k řešení otázky, co s mohutným kolosem firem a hromadou jejich dluhů. Zdeněk Zemek se proto pokouší části impéria postupně rozprodávat. Až na lázeňské zařízení, či část dopravní flotily se mu však větších zátěží zbavit nepodařilo.

Nadále se pokouší stáhnout z nevýdělečných ocelářských divizí a investuje spíše do lázeňství. Jak už Biztweet informoval, rozbíhá projekty hlavně na Slovácku, Moravě a na Slovensku, kde kreslí velký lázeňský komplex. Patří mu také slovácký fotbalový klub.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb