Sesterské duo snů. Dohromady mají téměř miliardu dolarů

Takřka miliarda dolarů, šarm a úspěch v ranním věku. Sestry Wojcicki mají to, po čem mnozí jenom touží.

Susan a Anne Wojcicki patří mezi superhvězdy Silicon Valley. Susan je generální ředitelkou společnosti YouTube. Anne je generální ředitelkou společnosti 23andMe. Susan má podle celebritynetworth majetek o hodnotě 500 milionů dolarů, mladší sestra Anne 440 milionů dolarů.

Susan Wojcicki se narodila v roce 1968 a Anne v roce 1978 v Los Altos v Kalifornii. Jejich matka byla učitelkou, hlavou rodiny byl otec, který přednášel fyziku na Stanfordu.

Sestry proto vyrostli na Stanfordském kampusu, kde se formovala jejich budoucí profese. Susan si díky dobrému zázemí udělala bakalářský diplom na Harvardu, nadstavby z ekonomie na University of California Santa Cruz a UCLA. Anne si také nevedla špatně a vystudovala Yale.

Susan se už v devadesátých letech po založení gigantu Google stala klíčovou postavou jejich marketingu, přišla také s vlastními projekty jako Google Books. Susan Wojcicki stojí také za klíčovými projekty Adsense a Adwords. Do fenoménu Youtube se dostala v době, kdy šlo ještě o malý startup. Byla to ona, která Googlu doporučila Youtube odkoupit.

Čtěte také:

Amancio Ortega: Gurru užitkové módy

Hugh Hefner: Jaké impérium vybudoval král erotiky?

Carlos Slim Helú: prototyp oligarchu

V současnosti patří k nejvlivnějším ženám byznysu. Generální ředitelkou Youtube je od roku 2014 a firmě se pod její vedením mimořádně daří.

Anne Wojcicki pracovala po studiu biologie jako zdravotní konzultant v investičních fondech v San Franciscu. Brzy přičichla k byznysu ještě víc a čtyři roky pracovala jako investiční analytik zdravotní péče se zaměřením na biotechnologické společnosti.

Anne byla spoluzakladatelem 23andMe s Lindou Aveyovou v roce 2006. 23andMe je genomická a biotechnologická společnost, která se zabývá genetickým testováním. V současnosti dělá pokroky ve výzkumu Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby a celiakii. Obě sestry nezanedbávají ani rodinný život, jsou vdané a mají několik dětí.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu