V boji o půl miliardy prohrává vsetínský boss i sociální demokrat. Vyhrává Masný

O Duckého směnku, která uvízla v opavské firmě Draft-Ova se porvali známý lobbista, sociální demokrat, kontroverzní hokejový boss i bývalý boxer. Soud rozhodl v prospěch stávajícího majitele.

Nejvyšší soud rozhodl o zamítnutí dovolání skupiny věřitelů, kteří namítali vůči zastavení insolvenčního řízení společnosti Draft-Ova. V roce 2015 Krajský soud v Ostravě rozhodl o zastavení řízení insolvenčního návrhu věřitele na společnost. Ten však bojoval o oživení věci, nabyl totiž přesvědčení, že firma disponuje nemalým majetkem, který by bylo možné vymoct.

Na mysli měl hodnotu směnky na odhadem 20 milionů eur, zhruba 508 milionů korun. Tu firma Draf – Ova získala ještě během slovenské Mečiarovy vlády, podepsal ji Ján Ducký, bývalý ministr průmyslu, hospodářství a pozdější ředitel Slovenského plynárenského průmyslu (SPP).

Evropský soud pro lidská práva v roce 2015 rozhodl, že společnost má stále nárok na vyplacení kontroverzní směnky, vypsané Duckým v době, kdy vedl SPP. Teď by za to mohla zaplatit Slovenská republika.

Věřitelé se od Draft - Ova pokoušeli vymáhat pohledávky ve výši téměř sto milionů korun. Při pohledu na jejich majitelskou strukturu vidět samé známé jména. Hlavním aktérem, který celý boj o majetek Draft-Ova rozpoutal, je věřitel M.K.

Za tajemnými iniciály se neskrývá nikdo jiný než Marian Kuś, bývalý estébák, kontroverzní poslanec za ČSSD a regionální politik.

Kuś byl místostarostou Těšína a členem širšího vedení ČSSD. Byl však veden v archivech StB jako ideový spolupracovník s krycím jménem Kuzmo. V roce 2006 vyšlo najevo, že tento spis falšoval.

Za padělání lustračního osvědčení potvrdil Kuśovi Krajský soud v Ostravě stotisícový trest. Byl zároveň vyloučen z ČSSD a regionální politiky. Po čase však nezaváhal a založil vlastní hnutí Strana pro otevřenou společnost, díky čemu se do čelních pozic v domovském Českém Těšíně vrátil.

Právě tento kontroverzní politik honbu za půlmiliardou v opavské firmě právními kroky vyvolal. Během posuzování oživení insolvence se však k němu přidaly další, zřejmě dobře informované subjekty.

Jedním z nich je společnost OpavaNet. Předsedou představenstva firmy není nikdo jiný než Marek Hájek, bývalý šéf loterijní Sazky, který proslul zejména právními spory se státem i konkurencí.

Dalším zajímavým věřitelem je PRV ProFin – CZ. Firmu z pozice jednatele zastupuje Vlastimil Zubík. Jde o bratra Romana Zubíka, někdejšího vsetínského podnikatele ze Sezooz Group a hokejového bosse, který byl za finanční podvody odsouzen na pět let. Právě on měl být v minulosti podezírán z objednávky vraždy slovenského exministra a autora směnek Jána Duckého.

Ten vypsal neznámý počet nedefinovaných směnek, už jako šéf Slovenského plynárenského průmyslu. Jejich protihodnotou měly být "služby obchodního a finančního charakteru". Ty se však ve skutečnosti nikdy nerealizovaly. Pravděpodobně byly jen záminkou na vypsání směnek. Představitelé SPP dodnes nevědí, na jakou částku byly vypsány všechny směnky. Dvacet milionů eur pro Draft - Ova je jen jednou ze směnek, jejíž hodnota narostla o úroky.

Podle mnohých indicií stáli právě směnky SPP za objednávkou na Duckého vraždu. Zřejmě jako pojistka proti jeho eventuální výpovědi přišli v lednu 1999 čtyři výstřely, které ukončily život zkorumpovaného politika a manažera přímo v bráně jeho domu.

Čtěte také:

V Česku ožívá slovenská noční můra. Zaplatí občané Duckého směnky?

Z Bureše Babišem: průnik do ODS

Zbývají dvě cisterny. Stát dostal ukradenou naftu zpátky

Vražda není objasněna. Slovenský vyšetřovatelé obvinili z vraždy Duckého nájemného vraha české mafie - Ukrajince Olega T. Jeho případ se však po odevzdání ukrajinským orgánům výrazně zpomalil a není jasné ani to, kde se obviněný nachází. Podle některých bezpečnostních expertů však vraždu Oleg T. neprovedl, protože se v jejím čase prokazatelně nacházel na jiném místě. Nikdy nikdo neobjasnil ani to, kdo si vraždu objednal.

Za společností Draft-Ova stojí bývalý boxer Radim Masný. Ten dlouho nevystupoval jako majitel záhadných Duckého směnek. Prozradily ho až moderní registry a databáze.

Masný si v časech mafiánských válek dělal zálusk na Chemapol. Privatizační pozici vybudovanou měl. Kromě menších podniků vlastnil také hokejový klub, či významné sociální zařízení.

Jeho známostmi byly hlavně poslanci ODS Jiří Honajzr a Petr Čermák, z ČSSD zas spolupracoval s Miroslavem Šloufem, který byl dlouho poradcem Miloše Zemana.

Pak přišla jeho politická chyba. O vliv se připravil vstupem do neonacistické Dělnické strany, přes kterou se mu nepodařilo dostat do českého senátu. Protrhlo to navíc spojení s tradičními stranami, které se nechtěly nechat nachytat na partnerství s členem českého neonacismu.

Po ztrátě politického vlivu přišel Masný i o vliv v byznysu. Soudy a věřitelé přestali být trpěliví a zkrachoval mu jeden podnik za druhým.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu