Zbývají dvě cisterny. Stát dostal ukradenou naftu zpátky

V kauze zmizelé české nafty v společnosti Viktoriagruppe přibyli obžalování. Státu se podařilo dostat přes hranici zpátky celý objem ztraceného paliva.

„Poslední vlak přijel 24.11. 2017. 20.12. 2017 jsme tam poslali ještě dvě autocisterny. Zbývá dořešit už jen 300 kubíků. To je na německých celnících. Něco mohou být přirozené úbytky a kaly. Takže odvoz nafty skončil,“ konstatuje pro Biztweet mluvčí Státní správy hmotných rezerv Jakub Linka.

Podle správy tak dochází k definitivnímu uzavření snahy dostat naftu z rezerv, které uvízly v Německu zpátky. Státu se podařilo domluvit také náhradu škod souvisejících se znehodnocením části skladované nafty. Odkalení uhradí majitel skladu.

Společnost Viktoriagruppe, která zkrachovala v roce 2014, skladovala pro stát v Německu palivo za zhruba miliardu korun. Poté, co skončila v insolvenci, začala o skladované zásoby právní bitva. Zájem o palivo měli přirozeně i soukromí věřitelé firmy.

Čtěte také:

Hadí hnízdo. Historie pasáže Myšák

Parta z STB. Trojice exšpionů si rozděluje veřejné miliardy

Obchodní partner ČEZu má v Bulharsku živé trestní stíhaní

Česku se nakonec podařilo naftu přesunout zpět. Záhy poté však měření potvrdilo, že miliony litrů paliva chybí. Viktoriagruppe se tak podle vyšetřovatelů nezákonně obohatila o 44 milionů korun.

Na přelomu let 2012 a 2013 pak podle policie společnost na pokyn českých manažerů natřikrát ze skladu odvezla přes čtyři miliony litrů nafty, které posléze prodala.

Za skladování údajně zmizelé nafty si pak Viktoriagruppe od Česka dva a půl roku nechala platit, čímž podle policie způsobila další škodu přesahující dva miliony korun. Kriminalisté nyní čtveřici manažerů, údajně odpovědných za podvod, obvinili.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu