Hadí hnízdo. Historie pasáže Myšák

Společnost Gallery Myšák provozuje luxusní obchodní pasáž v centru Prahy. Obchody se snaží zahladit stopy po temné minulosti, která známou budovu staví do pozice symbolu nekalého lobbismu.

Právě ona hranice mezi legálním a nelegálním lobbismem byla v Myšáku překročena o míle. Celá republika proto obchodní pasáž neznala díky její luxusu, či lokalitě, ale spíše jako centrum, kde se domlouval vliv soukromníků na přerozdělování veřejných peněz.

Budova, ve které jistý čas držel významný podíl podporovatel a de facto majitel politické strany ODA Pavel Sehnal byla v následujících letech spojována s developerským investorem Miroslavem Voštiarem, který má blízko třeba ke skupině J&T.

Zamotanou vlastnickou strukturu se v roce 2016 pokusil rozlousknout nový investor – skupina Koh-I-Noor, které značka má zahladit negativní auru minulosti.

Ta byla vytvořena zejména známým lobbistou Romanem Janouškem. Na jeho závažnou aktivitu narazila policie ve vyšetřování souvisejícího s vyšetřováním tehdejší premiérovy milenky Jany Nagyové.

Kromě odposlechů ukázaly na závažná podezření také otevřená data. Výpis vlastnictví a kupní smlouvy ukázaly na možné ovlivňování veřejných zakázek a zahlazovaní stop přímo na státním zastupitelství.

Zřejmě nejjasnější důkazy přináší majetek bývalého státního zástupce a advokáta Libora Grygárka. Jeho součástí je také byt přímo v galerii Myšák. Podle Grygárka jej koupila za třináct a půl milionů korun jeho tchyně Marie Fišerová. Od ní údajně za stejných podmínek přešel do majetku manželů Grygárkových. Peníze ale nezaplatili podle tvrzení bývalého státního zástupce všechny.

V rámci údajné podpory rodiny Grygárek s manželkou vyplatili tchyni zhruba polovinu, zbytek jim údajně odpustila. Mohla si to prý dovolit. Podle Libora Grygárka díky restitucím rozsáhlých majetků. Následující vyšetřování neziskových organizací však prokázalo, že takhle získala pouze asi dva miliony korun a celý život pracovala jako běžná úřednice.

Na konci roku 2013 policie obvinila Libora Grygárka. Tchyně měla být podle podezření pouze bílým koněm, který měl zaručit zastínění spojení Grygárka s Romanem Janouškem. Lobbista, který vlastnil další byt v galerii Myšák měl přes nastrčenou tchyni vyplácet státnímu zástupci provize.

Čtěte také:

Obchodní partner ČEZu má v Bulharsku živé trestní stíhaní

Brusel na dopis Imoby neodpoví

Lobbista a podnikatel Kočner uklízí podezření. Pomáhá mu česká parta

V policejním případu šlo o to, že švýcarská prokuratura zaslala na Vrchní státní zastupitelství v Praze žádost o právní pomoc. V té informovala českou stranu, že Roman Janoušek má v tamní bance uloženou vysokou sumu peněz. Upozorňovala na to, že by peníze mohly být výnosem z trestné činnosti. Libor Grygárek však na tuto výzvu reagoval pouze konstatováním, že Roman Janoušek není v Česku trestně stíhaný.

Policie zmapovala časté kontakty mezi Janouškem a Grygárkem. Zhruba ke dvěma miliardám korun na švýcarských účtech měli kromě Janouška přístup úředníci pražského magistrátu Peter Ďurica a Jiří Toman. Další policejní zpráva, která stojí na pevnějších základech hovořila o dvě stě milionech na účtu, který spravovala Janouškova matka.

Peníze měly pocházet z různých městských a státních byznysů. Janoušek byl třeba zapleten do tunelování na dopravním podniku, či Všeobecní zdravotní pojišťovny. Obchody dohadovali přímo v galerii Myšák, která byla sledovaná,

Podle výslechů v kauze předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik Libor Grygárek pracoval pro kontroverzního podnikatele Iva Rittiga a dostával od něj milionové úplatky.

V roce 2013 ho policie obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby při výkonu funkce náměstka pražského vrchního státního zastupitelství. V roce 2018 byl obžalován, kauza se týká maření vyšetřování ve věci žádosti švýcarských vyšetřovatelů v případě švýcarských kont Romana Janouška a dohledem nad další trestní věcí. Za mřížemi skončil Roman Janoušek, který se z obvinění v několika dalších kauzách pokouší dostat smyšlenými tvrzeními o zdravotních problémech.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb