Obchodní partner ČEZu má v Bulharsku živé trestní stíhaní

Společnost Inercom, která má koupit bulharská aktiva polostátních Českých energetických závodů (ČEZ) má v Bulharsku šest trestních věci.

Bulharská prokuratura podle informací Biztweetu během tamního parlamentního slyšení uvedla, že v souvislosti se společností Inercom a její údajnou majitelkou Ginkou Varbakovou eviduje šest trestních stíhaní. Dvě z toho jsou živé, tedy pořád probíhají.

Má jít o podezření z trestních činů úvěrových podvodů u rakouské Hypo Alpe Adria. Finanční ústav spojován s ultrapravicovým populistou Jörgem Haiderem zkrachoval poté, co expandoval na Balkán. Za banku teď budou miliardy eur platit občané z garančního systému.

Rodina Varbakových si u firmy vybrala leasing na nákup stavebních strojů, ale i luxusních automobilů značky Ferrari. Zaplatila pouze první splátku.

Právě podobného fiaska se obávají také kritici obchodu s ČEZem. Firma má za aktiva české polostátní společnosti zaplatit údajně 342,5 milionu eur. Neznámá firma s malými stavebními projekty má na kupní částku složit vlastní peníze, úvěry od offshorových společností a bankovní úvěry od UniCredit Bulbank a První investiční banka Fibank. Záruku má poskytnout i Bulharská rozvojová banka.

Samotné banky přitom mají „zalepit“až 260 milionů eur. Jako záruka jim přitom stačil samotný byznys, který má Inercom obchodem získat. „Společnost Inercom uvedla jako záruku distribuci elektrické energie, kterou získává. Banky ji pravděpodobně přijmou,“ uvádí pro Biztweet bulharský investigativní novinář Atanas Tchobanov.

Čtěte také:

Brusel na dopis Imoby neodpoví

Lobbista a podnikatel Kočner uklízí podezření. Pomáhá mu česká parta

Mocná a kontroverzní SBS směřuje do Česka

Podle jeho názoru musí stát v pozadí firmy někdo mocnější, kdo banky přinutí přihmouřit oči před skutečnou pověstí Inercomu. Jak už Biztweet informoval, za společností může stát stejná skupina organizovaného zločinu, jako ta, která stála za peripetiemi ČEZu před pěti lety.

Od roku 2013 je z podvodů ve veřejných zakázkách v objemu 400 milionů eur podezírán bývalý člen dozorčí rady bulharského ČEZu Dimitar Stefanov. Tento manažer měl pracovat také pro kontroverzního podnikatele Rumena Nikolova, který je označován za člena známé bulharské mafiánské skupiny.

Bulharská média tvrdí, že generální prokurátor Sotir Tsatsarov dosud nikoho v případě údajné manipulace veřejných zakázek neobvinil. Údajně i proto, že Rumen Nikolov, stejně jako Dimitar Stefanov mají obchodní vztahy přímo s bulharským premiérem.

Zarážející informací ohledně současného avizovaného kupce aktiv ČEZu společností Inercom je personální propojení na Rumena Nikolova. Manžel údajné majitelky Inercomu Ginky Varbakové – Savcho Varbakov totiž do roku 2014 deset let působil v různých firmách s Evgenii Kalkandjievovou. Ta je známá také jako podnikatelka, která má blízko k organizovanému zločinu spojovanému také s Rumenem Nikolovem.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb