Babišova vláda by změnu kuřáckého zákonu nepřinesla

Kritici takzvaného kuřáckého zákonu zůstanou zklamáni. Resort zdravotnictví nepřipravuje změny současného znění.

Aktuální vedení ministerstva zdravotnictví neplánuje změny v zákonu, který plošně zakázal kouření. Chce počkat na to, jak se účinky zákonu projeví v průběhu let. "Na hodnocení dopadů plošného zákazu kouření je nyní příliš brzy, je potřeba delší časový odstup od zavedení,“ uvádí pro Biztweet mluvčí resortu zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Jako modelový příklad zmiňuje Velkou Británii a její hodnocení po deseti letech od zavedení zákazu kouření. „Podle britského střediska pro výzkum rakoviny je nyní v 65 milionové Británii o 1,9 milionu kuřáků méně než před zavedením protikuřáckého zákona. Rekordně, z 26 na 17 procent, tam poklesl počet kuřáků mezi mladými lidmi od 16 do 24 let. Celkový počet pravidelných kuřáků se v britské populaci snížil z 20,9 procenta na 16,1 procenta,“ prognózuje pozitivní účinky zákonu Štěpanyová.

Čtěte také:

Nové vedení zdravotnictví nadále za spor s Diag Human

Finančníci z J&T a PPF jdou po stopách Penty. Ovládli lékařskou poradnu

Babišův fond koupil polikliniku v pražských Modřanech. Míří také do Irska, nebo na Slovensko

Kritika české verze zákonu nesměřuje k myšlence zakázat kouření v restauračních zařízeních, či veřejných budovách. Více než idea vadí kritikům zejména technický předpis, který třeba neodděluje kouření elektronické cigarety, či hospody, kde se nepodává jídlo.

Podle ministerstva zdravotnictví se však i české veřejné mínění časem poddá. "Podpora veřejnosti protikuřáckému zákonu v průběhu těch deseti let průběžně rostla a dodnes je velmi silná. Věříme, že stejný trend bude mít protikuřácký zákon i v České republice,“ znovu odkazuje na Británii ministerstvo.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu