Strukturám státních investičních agentur zvoní hrana

Andrej Babiš v čele vlády nestraší pouze politické konkurenty. Perné dny čekají také vedení České exportní banky, pojišťovny EGAP, či agentur Czechinvest a Czechtrade.

Nový český premiér, oligarcha a lídr hnutí ANO v jedné osobě je dlouholetým odpůrcem současné státní strategie investičních stimulů a kritikem personálního obsazení státem financovaných agentur.

Podle informací Biztweetu chystal restrukturalizaci České exportní banky ještě v roce 2014, kdy materiál o nové podobě a kompetencích instituce připravoval náměstek ministra financí Martin Pros. Proces proměny ČEB se ovšem zastavil kvůli sporu ministerstva průmyslu a ministerstva financí o tom, kdo bude mít při řízení banky rozhodující slovo. Z oblasti průmyslu převládala obava, že Andrej Babiš dostane do struktur banky vlastní byznysové spolupracovníky, kteří budou instituci využívat v konkurenčním boji Agrofertu, tedy Babišova byznysového impéria. I proto projekt restrukturalizace zamrzl.

Nepatřičné pohledávkové zatížení je pro projekty typu exportní banky, která poskytuje státní rizikový kapitál, docela přirozená. V případě České exportní banky však možno mluvit o vážných ztrátách. V posledních letech se podle některých odborníků stává nevymahatelnou více než polovina pohledávek banky. ČEB se však letos chlubí zlepšením této bilance, i když konkrétní detaily neprozrazuje.

Nic jí to navíc nebude platné. Andrej Babiš už od prvních chvil jeho premiérského mandátu vysílá signály o tom, že dosavadní strukturu ČEB nebude dlouho tolerovat. Banku dokonce zkritizoval hned v úvodním projevu při přebíraní jmenovacího dekretu na Hradě. A načrtl také mechanismus, jak si nápravu chyb instituce představuje.

Andrej Babiš zvažuje Českou exportní banky spojit s Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Státní pojišťovna je další institucí, která dostává jeden pohlavek premiéra za druhým. Důvodem jsou snadně dosažitelné podmínky státní podpory a vysoké ztráty, které státní rozpočet kvůli zárukám EGAP odepisuje.

„Tentokát vám ČEB odpovědi podat nemůže. Stejně jako ČEB plní a je připravena plnit další zadání akcionářů, tak na druhou stranu kroky akcionářů nekomentuje,“ odpověděl na dotazy ke spojení s EGAP mluvčí ČEB Jan Černý. Komunikační strategii zřejmě koordinoval s pojišťovnou, která na dotazy neodpověděla.

Čtěte také:

Vytrhnou ČEB trn z paty? O Slovakia Steel Mills je prý zájem

Exportní banka čeká na to co jí zbude z ocelářského fiaska na Slovensku

Personální struktura ČEB se otřásá. Stát znovelizuje zákon o podpoře exportu

Významná změna čeká zřejmě také agentury na podporu zahraničních investic v Česku a naopak investic domácích firem v zahraničí Czechinvest a Czechtrade. Agentury jsou dlouhodobě kritizovány za to, že nekomunikují dostatečně jejich přínosy. Jak velmi dopomáhají rozvoji obchodní výměny České republiky se zahraničím nemožno exaktně určit. Problematická je také komunikace agentur, které neprozrazují detaily o investičních pobídkách. Czechtrade navíc poměrně dynamicky a bez diskuze rozšiřuje počet zahraničních poboček, což se promítá do rozpočtu.

„Směřování státních institucí a podřízených organizací ministerstev je samozřejmě v kompetenci vlády a daného ministerstva. Na základě zadání předchozí vlády, kde Andrej Babiš byl vicepremiérem pro ekonomiku, agentura CzechInvest zvýšila svoji aktivitu v dojednávání investic s vysokou přidanou hodnotu a technologických investic, a jejich podíl se tak za uplynulé tři roky podařilo zvednout z 11 na 25 procent, i téměř zdvojnásobit celkovou investiční aktivitu,“ odmítá kritiku mluvčí agentury Czechinvest Petra Menclová.

Andrej Babiš hodlá agendu podpory zahraničních investic přesunout od ministerstva průmyslu a obchodu do ministerstva zahraničních věcí. Podle Czechinvestu nemusí být kroky, zvažované již v roku 2014, pro fungování agentury nutnou sankcí. „Vedení agentury neustále hledá způsob, jak zefektivnit její fungování a zlepšit její činnost včetně spolupráce s dalšími subjekty, proto diskusi na toto téma vítá,“ dodává Petra Menclová.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb