Exportní banka čeká na to co jí zbude z ocelářského fiaska na Slovensku

Česká exportní banka (ČEB) čeká na spuštění dražby na majetek zkrachovalé slovenské ocelárny Slovakia Steel Mills. Kontroverzní továrna stála české daňové poplatníky 4,6 miliardy korun. Po sérii problémů a podezření z podvodů zkrachovala a otázkou zůstává pouze to, zda se z její drobků podaří něco zachránit.

Česká exportní banka (ČEB) čeká na spuštění dražby na majetek zkrachovalé slovenské ocelárny Slovakia Steel Mills. Kontroverzní továrna stála české daňové poplatníky 4,6 miliardy korun. Po sérii problémů a podezření z podvodů zkrachovala a otázkou zůstává pouze to, zda se z její drobků podaří něco zachránit.

Košický okresní soud rozhodl v případě úpadku ocelárny Slovakia Steel Mills ze Strážského v polovině  listopadu. "Okresní soud Košice I v konkursní věci úpadce: SLOVAKIA STEEL MILLS, a.s. v konkurzu ukládá správci úpadce závazný pokyn na zpeněžení části podniku úpadce," uvádí soudní rozhodnutí. Správce konkurzu má prodat majetek, který připadá věřitelem Česká exportní banka, TERRASTROJ a Autumn League. Jde o pozemek, samotnou budovu továrny a výrobní stroje.

Na pokyn soudu posílající továrnu do dražby se čekalo několik měsíců. Konkurzní správce věřil v prodej továrny ještě v tomto roce a soud žádal o povolení k provedení úkonu již v srpnu. Správce věří v odprodej továrny jako celku. A podporují ho v tom také hlavní věřitelé, tedy i sama Česká exportní banka.

„Toto usnesení rozhodně vítáme. Sama ČEB již v minulosti podobný pokyn konkurznímu správci vydala,“ říká mluvčí ČEB Petr Križan. 

Česká exportní banka

Exportní banka čeká na to co jí zbude z ocelářského fiaska na Slovensku.

 

Jak upozorňuje, nejedná se o klasickou dražbu, kde jednotliví zájemci postupně přihazují a zvyšují cenovou nabídku, ale o takzvaný prodej části podniku úpadce v mezinárodním výběrovém řízení s podporou odborného konzultanta. V tomto případě každý zájemce předkládá jednu konkrétní nabídku.

Prodejem majetku v konkurzu zanikají všechny pohledávky věřitelů vázané na tento majetek. ČEB se tak již nebude moci domáhat žádného plnění po nabyvateli tohoto majetku, pouze uspokojit s podílem který se jí podaří získat z prodeje.

Mnoho kritiků tvrdí, že jde o selhání České exportní banky. Za její balík pohledávek jí totiž v minulosti nabízeli zájemci údajně mnohem více, než utrží v případě zdárného prodeje podniku v rámci dražby.

Ukrajinská KVV Group a Arca Capital měly za pohledávky v předešlých měsících nabízet až kolem dvou miliard korun. Odhadovaná cena továrny je aktuálně kolem 42 milionů eur, tedy něco kolem 1,1 miliardy.

Oba podniky po neúspěchu obviňovali Českou exportní banku, že se chová korupčně a nabídky odmítá z důvodu manipulovaného tendru.

Čtěte také:

Arca a Slovakia Steel Mills? Deratizací se nezabývá

Podezření z podvodu v Slovakia Steel Mills vyšetřuje mezinárodní tým

J&T v konkurzu roku. Skupina koupila od Krúpu pohledávky vůči ocelárnám

--

O tom, zda by nebylo výhodnější pohledávky odprodat dřív než dojde k dražbě se státní banka nevyjadřuje ani dnes. „K této otázce se s ohledem na možný dopad naší odpovědi na rozhodování případných zájemců nebudeme vyjadřovat,“ říká Křižan.

Polemizovat možno také o tom zda bude v dražbě také dostatek zájemců. V minulosti se mluvilo o zájmu ze strany německé Max Aicher, ukrajinské skupiny KVV, finančníků z J&T či Arca Capital. Podle vícero zdrojů však během konkurzu přišel podnik o výrobní stroje, materiál a zbylý majetek zchátral. To se promítlo i do stanovisek zájemců.

„Arca zájem nemá, není obchodník se šrotem a nezabývá se ani deratizací potkanů, myší a jiných hlodavců,“ řekla nedávno Biztweetu mluvčí skupiny Arca Barbora Hanáková.

ČEB v roce 2007 slovenským ocelárnám půjčila 4,6 miliardy korun na vybudování závodu výměnou za to, že technologii dodají čeští exportéři. Ocelárny začaly vyrábět až v roce 2011, v následujících dvou letech však každý rok vykázaly ztrátu zhruba miliardu korun a zkrachovaly.

Případ provázejí i další podezření. Kromě podezření z manipulace tendru na pohledávky ČEB, policie vyšetřuje také rozsáhlé karuselové podvody, kterých se měla továrna společně s českými komplici dopouštět a nejvážnější vyšetřování podezírá majitele továrny, že účetnictví manipulovali tak, aby se dostali záměrně do konkursu a nemuseli dotace slovenské a české vládě vracet.

 

 

Biztweet

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb