Nová šance? Poláci ve spolupráci s ČEZ zkoumají možnosti OZE na moři

Poláci zkoumají možnosti investic do větrných elektráren na moři. Společně s firmami včetně ČEZ oživují pohřbený projekt.

Členové Polské větrné energetické asociace (PWEA) zřídili pracovní skupinu pro větrnou energii na moři. Předsedou pracovní skupiny je Paul Przybylski, generální ředitel společnosti Siemens Wind Power.

„Polsko v porovnání s ostatními zeměmi na Baltském moři má zvláště velký potenciál pro rozvoj větrné energie na moři, a to až do 9 GW v perspektivě do roku 2035. Zároveň je velmi důležité, že Polsko má obrovský růstový potenciál v dodavatelském řetězci pro pobřežní oblasti větrné energie,“ řekl Janusz Gajowiecki, prezident PWEA.

Asociace informuje, že podle analýzy společnosti BVG Associates 2017 potenciál pobřežní větrné energie v oblasti Baltského moře se odhaduje na 350-700 TWh roční produkce.

Hlavním úkolem nové pracovní skupiny jsou možnosti vytvoření příznivého právního prostředí pro rozvoj větrné energie na moři v Polsku.

Čtěte také:

ČEZ jedná o Bulharsku s jediným zájemcem

Bulharské tažení ČEZ před prodejem pokračuje

Polsko zrušilo aukce OZE. Trpí také ČEZ

„Práce naší skupiny je aktivně zapojen takové členy jako PGE, Telefonika kabely, Siemens, Innogy Renewables Polska, EDP, ČEZ Polska, Polenergia, K&L Gates či K2,“ řekl Gajowiecki.

Jde tak o zoufalý pokus energetiků oživit plány Polska z období před nástupem konzervativní strany Právo a spravedlnost.

Podle zprávy McKinsey & Company by do roku 2025 mohlo přibýt výkonu elektráren na moři v objemu 1,2 GW a do roku 2030 by mohly větrné elektrárny produkovat elektřinu s výkonem dalších 4,8 GW. Polská vláda však následně zrušila aukce na nové kapacity obnovitelných zdrojů.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu