Polsko zrušilo aukce OZE. Trpí také ČEZ

Polský regulační úřad přišel s dalším odkladem aukcí na prodej elektřiny z obnovitelných zdrojů. Kontroverzní politika upřednostňující uhelné elektrárny poškozuje také České energetické závody (ČEZ).

Polský Energetický regulační úřad oznámil, že kvůli novým předpisům, které vstoupily v platnost 29. září 2017, nebudou žádné další aukce pro prodej elektřiny z obnovitelných zdrojů energie.

První z těchto nařízení mění nařízení o maximálním množství a hodnotě elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, které lze v roce 2017 prodávat prostřednictvím dražby. Změnil se také Řád aukcí pro prodej elektřiny z obnovitelných zdrojů energie v roce 2017.

„Podle ustanovení výše uvedených právních předpisů nebudou v roce 2017 k prodeji elektřiny z obnovitelných zdrojů žádné další aukce,“ uvedl Energetický regulační úřad.

Prezident úřadu v srpnu letošního roku oznámil další 4 aukce pro prodej elektřiny z obnovitelných zdrojů. První z nich se uskutečnila 28. září přičemž další se měly uskutečnit 2. října, 4. října a 6. října.

Čtěte také:

ČEZ vyřadí tři bloky bulharské elektrárny. Chce ji prodat

Bulharská distribuce ČEZ s dalším růstem

Energo-Pro zvýšila zisk v Bulharsku

Regulace podpory obnovitelných zdrojů v Polsku prochází neustálými změnami. Loni schválené zákony o podpoře a investicích obnovitelných zdrojů energie byly znovu novelizovány, o novém znění zákonů, které nyní prochází standardním legislativním procesem, se neustále vedou diskuze. To dělá spolu s novým zdaněním větrných elektráren vrásky na čele také české polostátní skupině ČEZ.

"Aukce do konce roku 2017 byly koncem září zrušeny polským Ministerstvem Energetiky. Oficiální důvod pro tento krok nebyl uveden. Mezi polskou administrativou a Evropskou komisí nadále probíhají jednání ohledně novelizovaných zákonů o obnovitelných zdrojích," říká pro Biztweet mluvčí skupiny Alice Horáková.

Třeba větrná elektrárna ČEZ ve městě Krasin, která měla být realizována už letos v květnu, pořád čeká na schválení. Na aukce u dalších pěti zvažovaných projektů čeká ČEZ už více než rok.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu