ČEZ jedná o Bulharsku s jediným zájemcem

Těsně po vyloučení indického zájemce o aktiva Českých energetických závodů (ČEZ) v Bulharsku, spustila polostátní skupina jednání s jediným zájemcem.

Identitu zájemce, který je v exkluzivních rozhovorech o odkoupení aktiv ČEZ na Balkáně nechce firma prozradit.

„Aktuálně běží časově omezená exkluzivní jednání s jedním z uchazečů. Případný prodej bulharských aktiv schvaluje dozorčí rada,“ říká pro Biztweet mluvčí Skupiny ČEZ Alice Horáková.

Zda dopadne jednání úspěšně, není zřejmé. V médiích se objevily informace, že k obchodu dojde ještě letos. Samotný ČEZ ovšem tvrdí, že aktiva v Bulharsku prodá, jen pokud se mu podaří vyjednat výhodný obchod. Svou roli může sehrát také měnící se politická situace v Česku.

Z informací bulharského regulátora vyplývá, že z boje o bulharská aktiva ČEZ vyřadil indickou společnost Future Energy na její vlastní žádost. Důvodem mají být její finanční potíže.

Podle zpráv z bulharských médií projevovaly zájem o aktiva ČEZu v Bulharsku také česká Energo-Pro, konsorcium Prista Oil s tureckou společností STFA Yatirim, či společnost Bobov Dol a skupina Inercom.

Čtěte také: 

Bulharské tažení ČEZ před prodejem pokračuje

Polsko zrušilo aukce OZE. Trpí také ČEZ

Bulharská distribuce ČEZ s dalším růstem

V Bulharsku ČEZ disponuje instalovaným výkonem 5 MW ve fotovoltaické elektrárně Orešec. V listopadu 2013 nabyl ČEZ podíl ve společnosti Bara Group OOD, která realizuje projekt na výstavbu kogenerační jednotky na zplyňování biomasy (tzv. BCPP) s maximální instalovanou kapacitou 4,5 MW.

ČEZ v Bulharsku provozuje také distribuční společnost CEZ Razpredelenie Bulgaria AD, která působí v západní části Bulharska. V dubnu 2015 byla založena dceřiná společnost CEZ Razpredelenie - CEZ ICT Bulgaria EAD, která poskytuje informační telekomunikační služby.

Na prodej elektřiny se zaměřuje CEZ Trade Bulgaria EAD. Prodejem elektřiny koncovým zákazníkům v Bulharsku se zabývá rovněž společnost CEZ Elektro Bulgaria AD.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu