Šéf Metrostavu: Postavíme dálnici, dostavíme O2 arenu a zrekonstruujeme Janáčkovo divadlo

Metrostav čekají lukrativní zakázky v soukromém i veřejném sektoru. Problémem je legislativa a nízký objem nových státních plánů. Nová vláda by měla přinést změnu. Obchodní ředitel Metrostavu Milan Veselský v rozhovoru pro Biztweet.

Biztweet: České stavebnictví má dvě tváře. Na jedné straně firmy mluví o tom, že po expanzích do zahraničí přišel čas na domácí rozšiřování, na straně druhé kritizují legislativu, která jim nedovoluje stavět. Jak je tomu u vás?

Milan Veselský: V současné době představuje obrat naši společnosti v zahraničí zhruba 30 procent. Naše zahraniční působení považujeme za úspěšné, nicméně za stěžejní považujeme stále český trh, kde máme klíčové kapacity. Doma se však dlouhodobě potýkáme s poklesem vypisovaných zakázek a s tím spojeným zostřeným konkurenčním bojem.

Příští týden bude prorážka tunelu v Ejpovicích a tím nadlouho skončí jediná tunelová stavba v České republice. V takovém prostředí lze rozšiřovat výrobu, investovat do inovací a zvyšovat odbornost personálu jen velmi obtížně.

Jedním z důvodů současného stavu na stavebním trhu je i legislativa. Získat povolení pro zahájení výstavby je u nás extrémně obtížné a délka povolovacích procesů je v porovnání s okolními státy tristní. Obdobné je to u řešení práv k pozemkům a vypořádání s jejich vlastníky.

Biztweet: Co si myslíte o novele stavebního zákonu, vyřeší potíže českého stavebnictví?

Milan Veselský: Aktuálně schválená novela stavebního zákona řeší pouze některé problémy, a to ještě zejména pro drobné stavby. Výrazné zlepšení proto nepřinese. Věříme, že po volbách nová vláda rychle přijme některé dílčí úpravy zákonů, které pomohou velkým infrastrukturním stavbám a paralelně bude pracovat na novém zákonu o liniových stavbách a komplexní novele stavebního zákona.

Biztweet: Které domácí projekty jsou pro vás aktuálně nejdůležitější?

Milan Veselský: Důležité je pro nás získat některé stavby z balíku aktuálně soutěžených silničních staveb a v pozemním stavitelství usilujeme o významné občanské a průmyslové stavby. Další detaily naší obchodní strategie ale s ohledem na naše kolegy konkurenty v současné chvíli odkrývat nebudeme.

Biztweet: Plánujete na přelomu roku spuštění, či zisk nových projektů v tuzemsku?

Milan Veselský: Společně s našimi partnery zahajujeme dostavbu O2 arény, uspěli jsme v soutěži na Aquacentrum v Teplicích, rekonstrukci Janáčkova divadla a máme nejnižší cenu v tendru na dostavbu části D11.

Biztweet: Které trhy jsou pro vás nejvýznamnější v cizině?


Milan Veselský: Klíčové země jsou pro nás Slovensko, Polsko, Norsko, Island a Německo.

Čtěte také:

Havlíček pro Biztweet: Co se mnou bude po volbách, budu řešit až přijde čas

ŠÉF PSJ PRO BIZTWEET: TUZEMSKO JE NÁŠ CORE BUSINESS, UPRCHLÍCI V NĚMECKU JSOU PŘÍLEŽITOST

Jiří Pisařík: Trh s energiemi se konsolidoval

Biztweet: Na Slovensku jste se dostali kvůli projektu košického urgentního příjmu do potíží, navzdory tomu tam pořád hodně stavíte. Plánujete i nadále bojovat o větší projekty také v rámci veřejné správy?


Milan Veselský: Máte pravdu, ale my ani naši investoři to nevnímáme tak, že bychom se dostali do potíží. Ta věc se totiž týkala nestavební části kontraktu, za kterou byl plně zodpovědný náš subdodavatel. Šlo o přístroje, které měly být nabízeny a dodány za nepřiměřenou cenu. Naše nabídková cena vycházela z nabídky našeho subdodavatele, ke které jsme si připočetli realizační a správní režii (manipulace se stroji, instalace, skladování, doprava). Pro vaši představu, tato částka se pohybuje ve výši maximálně dvou procent.

Vzhledem k tomu, že jsme měli v tendru nejnižší cenu, zakázku jsme v konsorciu vyhráli. Pokud investor vyhodnotil naši nabídku jako nejnižší a nejlepší, pak se domnívám, že cenu (i za přístroje) považoval za přijatelnou.

Slovensko považujeme za svůj nejvýznamnější zahraniční trh, který je nám historicky nejblíže a kterému můžeme nejlépe porozumět. V budoucnu plánujeme na Slovensku efektivněji využít svůj potenciál s cílem zvětšit podíl na trhu. V souladu s těmito cíli plánujeme účast jak v soukromých tak veřejných zakázkách.

Biztweet: Jak se firmě vede, co se týče hospodaření? Plánuje firma vyplacení dividendy a v jaké míře?

Milan Veselský: Metrostav je stabilní firma se stabilními hospodářskými výsledky. O výplatě dividendy rozhoduje valná hromada společnosti. V předchozích letech jsme vypláceli 21,5 Kč na akcii.

Biztweet: Které plány jsou pro vás pro příští rok a závěr letoška klíčové?


Milan Veselský: V současné době nás trápí ziskovost některých projektů spojená s obecně nízkou cenovou hladinou na českém stavebním trhu. S tím souvisí i odliv kapacit do jiných sektorů a jejich nedostatek na stavebním trhu. Navíc se setkáváme s malým zájem mladých lidí o stavebnictví. V tomto prostředí pro nás bude klíčové investovat do našich lidí, kteří jsou energií naší firmy a zárukou její odbornosti a kvality.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb