EPH žádá britské úřady o povolení pro gigantickou elektrárnu

Plynová elektrárna Energetického a průmyslového holdingu (EPH) v Anglii přešla konzultacemi. Teď žádá úřady o povolení k výstavbě.

„V současnosti máme za sebou obě fáze veřejného konzultačního procesu a společnost Eggborough Power požádala příslušný úřad o povolení k výstavbě,“ potvrzuje pro Biztweet mluvčí Energetického a průmyslového holdingu Daniel Častvaj.

Britská společnost Eggborough Power předložila žádost o výstavbu plynové elektrárny o výkonu 2500 megawattů což je výkon srovnatelný s jadernou elektrárnou Temelín v Česku. Společnost nechce prozrazovat výše vstupní investice ani náklady na výstavbu nového provozu.

Čtěte také:

Tichý boj o mocný úřad. Vedení ERÚ nabírá jasnější kontury

ČEZ má víc zájemců než se čekalo. Nabídky přišly ze tří zemí

ČEZ v Bulharsku plánuje investovat do modernizace 425 milionů

Plynová elektrárna má vyrůst v Severním Yorkshire, na místě stávající uhelné elektrárny, kterou EPH bourá. Skupina elektrárnu koupila na podzim 2014. Projekt plynové elektrárny počítá se zahájením výstavby v roce 2019 a uvedením do provozu v roce 2022.

EPH je energetická skupina, která zahrnuje zhruba pět desítek firem po celé Evropě působících v oblasti těžby uhlí, výroby elektřiny či dodávek tepla. Firmy, které jsou součástí EPH, zaměstnávají téměř 25 tisíc lidí. V roce 2015 činily konsolidované tržby skupiny 4,57 miliardy eur. Společnost ovládá finančník Daniel Křetínský.

 

Biztweet

Podpořte nezávislou žurnalistiku platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, nebo se registrujte a kupte přístup k exkluzivnímu obsahu, Děkujeme