ČEZ má víc zájemců než se čekalo. Nabídky přišly ze tří zemí

České energetické závody vyhodnocují nabídky na koupi jejich bulharských aktiv. Zájemci pocházejí ze třech států.

„Co je pro nás dobré, že uchazeči, kteří jsou na short-listu, nejsou pouze z Bulharska, máme tam mezinárodní prvek - kromě Bulharska ze dvou různých států. Je vidět, že o aktiva je zájem,“ říká pro Biztweet mluvčí ČEZ Ladislav Kříž

Podle zpráv z bulharských médií projevovaly zájem o aktiva ČEZu v Bulharsku společnosti Energo-Pro, konsorcium Prista Oil s tureckou společností STFA Yatirim, či společnost Bobov Dol a skupina Inercom. Z vyjádření mluvčího české polostátní firmy ovšem vyplývá, že zájemců bude ještě více.

Konečné a závazné nabídky tedy předložilo netradičně mnoho zájemců. „Pro nás je klíčové dosáhnout dobrou cenu. Pokud nedosáhneme dobrou cenu, budeme v Bulharsku pokračovat v provozování těch aktiv - jak v distribuci, tak v oblasti výroby - jako doposud,“ říká Ladislav Kříž.

Firma nemá žádný závazný termín, do kdy musí být rozhodnuto, ale podle slov mluvčího by společnost o dalším postupu v Bulharsku ráda rozhodla do konce letošního roku.

V Bulharsku skupina disponuje instalovaným výkonem 1265 MW, z toho 1 260 MW v uhelné elektrárně Varna a 5 MW ve fotovoltaické elektrárně Orešec.

Čtěte také:

ČEZ v Bulharsku plánuje investovat do modernizace 425 milionů

Konec OKD jako příležitost. Poláci chtějí navýšit dodávky uhlí do tuzemska

Bulharská distribuce ČEZu připisuje další nárůst zisku

V listopadu 2013 nabyl ČEZ podíl ve společnosti Bara Group OOD, která realizuje projekt na výstavbu kogenerační jednotky na zplyňování biomasy (tzv. BCPP) s maximální instalovanou kapacitou 4,5 MW.

ČEZ v Bulharsku provozuje také distribuční společnost CEZ Razpredelenie Bulgaria AD, která působí v západní části Bulharska. V dubnu 2015 byla založena dceřiná společnost CEZ Razpredelenie - CEZ ICT Bulgaria EAD, která poskytuje informační telekomunikační služby.

Na prodej elektřiny se zaměřuje CEZ Trade Bulgaria EAD. Prodejem elektřiny koncovým zákazníkům v Bulharsku se zabývá rovněž společnost CEZ Elektro Bulgaria AD.

 

Biztweet

Podpořte nezávislou žurnalistiku platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, nebo se registrujte a kupte přístup k exkluzivnímu obsahu, Děkujeme