Hartenberg právní formu neřeší. Společnost investuje do nových sektorů

Rozporování právní formy společnosti Hartenberg, kterou ovládá Andrej Babiš firmu nijak neovlivnilo. Chystá investice v nových sektorech.

Česká národní banka před pár týdny vydala stanovisko, že neeviduje Hartenberg Capital ani Hartenberg Holding v seznamech regulovaných a registrovaných subjektů finančního trhu, tedy v seznamu licencovaných subjektů, které možno označit za fond. Společnost na to však nijak nereaguje a pořád tvrdí, že fondem je.

„My nemáme od ČNB nic oficiálního. Hartenberg Holding je společnost, která investuje do různých majetkových účastí. Dle zákona, který reguluje fondy (ZSIF) nevykazujeme všechny náležitosti pro licencovaný fond, a proto jsme ani o takovou licenci nežádali. Dle obvyklé praxe vykazujeme typické rysy fondu soukromého kapitálu, ale nejsme licencováni,“ vysvětluje pro Biztweet akcionář a správce investic Hartenbergu Jozef Janov.

Jak uvádí dále, firma se nenechala rozladit a daří se jí. Na řadě jsou investice do nových oborů. „Výsledky jsou uspokojivé, rosteme a v roce 2017 plánujeme další akvizice. Zajímají nás biotechnologie, nové technologie a e-commerce,“ říká Jozef Janov.

Hartenberg vznikl už v době, kdy byl Andrej Babiš aktivním politikem. Zřejmě kvůli tomu vznikly různé otázníky kolem vlastnictví a formy podnikání společnosti.

Ze začátku Babiš na dotazy novinářů reagoval vysvětlením, že Hartenberg je fond, který zřídil, aby mohl bez vlastního vlivu peníze dále investovat i během politické kariéry. "Já ve zdravotnictví nepodnikám, já jsem dal peníze do fondu, který kupuje nemocnice od soukromých lékařů," řekl Babiš v superdebatě České televize před krajskými volbami.

Nohy společnosti pak docela silně podkopla Česká národní banka, když vydala stanovisko, že neeviduje Hartenberg Capital ani Hartenberg Holding v seznamech regulovaných a registrovaných subjektů finančního trhu, tedy v seznamu licencovaných subjektů, které možno označit za fond.

Čtěte také:

Babišův fond koupil polikliniku v pražských Modřanech. Míří také do Irska, nebo na Slovensko

Jozef Janov: Nejbližší 3 roky budou ve znamení rozsáhlých investic

Za záměnu embryí na Babišově klinice bude pykat pouze embryolog

"Uvedené společnosti tedy nemají žádné oprávnění k činnosti nebo registraci ani podle zákona o investičních společnostech a investičních fondech, ani podle zákona o podnikání na kapitálovém trhu nebo jiných právních předpisů, podle kterých je ČNB příslušná k vydání takového povolení," uvedla pro Seznam mluvčí České národní banky Markéta Fišerová.

Laicky řečeno, národní regulátor konstatoval, že Hartenberg není fondem, ale běžnou investiční firmou. V ní rozhodují o investicích nejčastěji akcionáři. A podle obchodního rejstříku měl Andrej Babiš více než 80-procentní podíl Hartenbergu. I když, opět zprostředkovaně, přes svěřenecký fond.

Krok ČNB, který z postavení vyšší instance vyřkl fakt, že Hartenberg je Babišem ovládán, donutil tehdy ještě ministra financí k další argumentační změně.

"Hartenberg se financuje z peněz, které si půjčuje od Agrofertu a od bank. Já v tom nemám ani korunu," řekl v roce 2017 Andrej Babiš pro Radiožurnál, s pocitem, že dostatečně obhájil tvrzení o tom, že na kdysi fond s jeho penězi, pak jeho investiční společnost až nakonec investiční společnost s cizími penězi, nemá vliv.

 

Biztweet

Podpořte nezávislou žurnalistiku platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, nebo se registrujte a kupte přístup k exkluzivnímu obsahu, Děkujeme

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb