Za záměnu embryí na Babišově klinice bude pykat pouze embryolog

Vyšetřování záměny embryí na reprodukční klinice Reprofit ovládané fondem Andreje Babiše nezjistilo systémové pochybení. Vinen byl prý jednotlivec.

K záměně embryí při aplikaci dvěma matkám došlo koncem loňského roku na brněnské klinice společnosti Reprofit International.

„Závažná nežádoucí událost týkající se pravděpodobné záměny embryí byla SÚKL nahlášena tkáňovým zařízením Reprofit International s.r.o. v prosinci roku 2016. SÚKL provedl kontrolu na místě ihned poté, co byla záměna embryí nahlášena, tedy v polovině prosince loňského roku. Další kontrola v souvislosti se šetřením závažné nežádoucí události pak následovala v půlce února,“ říká pro Biztweet mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Přinesdomová.

Reprodukční kliniky se obávaly, že případ vrhne špatné světlo na celý sektor. Ten vydělává čtyři miliardy korun ročně. Teď můžou zůstat v klidu. Stejně jako klinika Reprofit. Za pochybení totiž podle všeho bude pykat pouze embryolog.

Čtěte také: 

Babišův fond koupil polikliniku v pražských Modřanech. Míří také do Irska, nebo na Slovensko

Jozef Janov: Nejbližší 3 roky budou ve znamení rozsáhlých investic

„Žádná z kontrol nezjistila závažné porušení zákona o lidských tkáních a buňkách. Zároveň získané informací nasvědčují tomu, že se jednalo o chybu jednotlivce, nikoli systémovou chybu,“ říká Lucie Přinesdomová.

Klinika Reprofit je vlastněna firmou FutureLife. Ta je součástí investičního fondu Hartenberg, který spravuje mimo jiné peníze ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše.

 

Biztweet