Babišovy míčky aneb tenis jako lobbistický nástroj

Gross, Rittig, Klaus, či Dzurinda. Babišova tenisová vášeň není jen o sportu. Na kurtech se seznámil s klíčovými mocnými. Přečtěte si ukázku publikace Z Bureše Babišem.

Běžnou praxi mocných lidí je mimopracovní aktivita spojena se smetánkovou socializací. Takřka každý miliardář má svou sportovní vášeň. Výjimkou není ani Andrej Babiš. Jeho láska se navíc spojila s příjemným a výhodným společenským životem.

V životopisech se uvádí, že Babiš hrával ve studentských časech basketbal i volejbal. Zřejmě nejraději a určitě nejčastěji však vzpomíná na tenis. Na tento sport ho zapsali rodiče údajně už v devíti letech. Absolvoval tenisovou školu na Slovanu, kde také brigádoval jako sběrač míčků.

"Když mi bylo devět let, sbíral jsem tenisové míčky za pět korun na hodinu na Slovanu. To byl můj první výdělek a potom jsem pracoval až do konce vysoké školy, manuálně. Chodil jsem na balíky, nosil jsem mléko ráno a vykládal jsem bavlnu. Pracoval jsem manuálně. Rodiče mi nedali ani korunu. A když mi půjčili, musel jsem to vrátit,“ říká Andrej Babiš o jeho dětství.

Když si odmyslíme poměrně naivní představu, ve které o pozdějším podnikání s pozemky v patnácti mluví jako o něčem, co bylo během komunismu běžné a zřejmě upřimně věří v to, že neměl dětství ničím zvýhodněné, v něčem mu byla tenisová škola, či brigáda jistě dobrou školou. Zjistil totiž, že si na kurtech vyměňují míčky důležití lidé.

Toto poznání pak využil opakovaně. Přes kurty budoval známosti se slovenskými i českými politiky. Některé jména dokonce v jeho případě nezvykle potvrdil sám. Je známé, že se na kurtech jeho tenisových klubů Slávia Agrofert STU Bratislava a TK Agrofert Prostějov setkával se slovenským premiérem Mikulášem Dzurindou, či prezidentem Rudolfem Schusterem. Sám přiznal, že se přes tenis už léta zná Ivo Rittigem. Na tenisových turnajích pro vysoce postavené lidi se dostal také k Stanislavu Grossovi, Ivanu Langrovi, či Václavu Klausovi.

Předobjednávky publikace Z Bureše Babišem přijímame také na adrese marketing@biztweet.eu

Tenis slouží také jako nástroj zahraničního lobbingu. Podle knihy Dušana Válka Počestný Andrej Babiš,se Babiš rád chlubí historkou, jak jeho dcera hrála v době jejich marockého pobytu tenisový zápas s princem Moulayem Rachidem. Prince prý porazila a získala psa s královskou krví, potvrzenou certifikátem.

Čtěte také:

Babiš média ovlivňuje dlouhodobě. Říká co psát a co ne

Bez nich by to nešlo: Anton Rakický

Biopaliva: Český či Babišův výklad?

Klíčovým člověkem pro Babišův lobbing skrz sport je známý slovenský tenisový manager Igor Moška. Generální sekretář Slovenské tenisového svazu je v Babišovém tenisovém podniku zapojen od samého počátku. Od roku 2010 je také v představenstvu Tenisového klubu Slávia Agrofert Bratislava.

Igor Moška působí ve slovenském tenisu už od vzniku samostatné republiky. V rozhovorech se rád chlubí faktem, že z de jure nulového majetku vybudoval během let slovenský tenis s majetkem přes dvacet milionů euro, tedy přes půl miliardy korun.

Moška se s Andrejem Babišem seznámil přes mladšího bratra oligarchy a politika – Alexandra. Igor Moška s ním spolupracoval v podniku zahraničního obchodu Omnia, který se zabýval dovozem a vývozem spotřební techniky.

 

Biz

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb