Jan Veleba: Tomio Okamura je politický byznysmen

Tomio Okamura je bohužel více než politik politický byznysmen. Další spolupráci do parlamentních voleb utnul. Jsme za přímou volbu starostů a hejtmanů, jsme za referendum za setrvání či vystoupení v EU, jsme proti nelegální migraci převážně z islámských zemí, dále jsme za zrušení koncesionářských poplatků ČT a podporujeme přímo zvoleného prezidenta Miloše Zemana. Předseda Strany práv občanů Jan Veleba v rozhovoru pro Biztweet.

Biztweet: Strana práv občanů zaznamenala v minulých sněmovních volbách debakl. V čem chcete situaci změnit letos?

Jan Veleba: Strana se tehdy jmenovala SPOZ (Z = Zemanovci) a já jsem ji nevedl, ani jsem nebyl jejím členem, takže nemohu dost dobře srovnat. Jsem si ale jist, že základem naší kampaně, který je pro nás prioritou, je kontaktní kampaň mezi lidmi a v tom smyslu jsme se připravili. Velký důraz klademe také na sociální sítě. V těch krajích, kde jsme neměli záruku, že bude kampaň udělaná a odpracovaná dobře, jsme udělali personální změny. Týkalo se to celkem čtyř krajů.

Biztweet: Z finančního hlediska ale i celkové podpory se zřejmě strana spoléhá na Martina Nejedlého. Je podle vás rozumné spojovat se s tak kontroverzním podnikatelem?

Jan Veleba: Martin Nejedlý je místopředseda pro ekonomiku a řízení úseku financování strany je jeho hlavní politickou náplní. Je zde ale po loňských krajských volbách velmi výrazná změna. SPO má zastupitele v devíti krajích, celkem jich je 16 a z toho je 1 náměstek hejtmana a 1 radní. Za ty všechny budeme dostávat do stranické pokladny státní příspěvek, celkem to bude 4,9 milionu korun ročně za krajské zastupitele a senátora Čuby. To za prvé. A za druhé, nevím, v čem je Martin Nejedlý tak kontroverzní. Pokud třeba v tom, že po něm jdou reportéři ČT, tak to třeba já vidím opačně. Musel byste tuto otázku upřesnit a potom bych měl možnost odpovědět konkrétně a srovnat s ostatními politiky, kvůli kterým se například dělají nové zákony.

Biztweet: Jak vám pomáhá sounáležitost s prezidentem Zemanem? On si drží dlouho slušnou popularitou, ale vaše strana bojuje o sněmovnu, jak je to možné?

Jan Veleba: To se uvidí podle výsledku říjnových parlamentních voleb. K druhé části vaší otázky – voliči dávají podporu panu prezidentovi, což ale neznamená, že ji automaticky dají i straně, kterou založil a ve které je čestným předsedou. Je na nás, abychom je přesvědčili, aby zvolili jinou strategii. V letošním roce je k tomu vzhledem k časové souslednosti parlamentních a prezidentských voleb velká příležitost.

Biztweet: Domluvili jste s prezidentem přímější a jasnější podporu pro letošní volby?

Jan Veleba: Ne, tak to nefunguje a my musíme udělat něco jiného. Po své linii panu prezidentovi výrazně pomoct v petiční akci, jinými slovy posbírat co nejvíce podpisů občanů, kteří ho podpoří svým podpisem na petiční archy.

Čtěte také:

Ivan Bartoš: Ve Středočeském kraji vyzvu Andreje Babiše

Okamura si může vydechnout. Případ tunelování odložili

Nechtěný marketingový žolík: politici hvězdami sociálních sítí

Biztweet: Dlouho se polemizuje o vaši spolupráci se stranou Tomio Okamury. V jakém stavu jsou jednání a jaká je vaše představa spolupráce?

Jan Veleba: Tomio Okamura je bohužel více než politik politický byznysmen. Vyhlášením výsledků krajských voleb v říjnu 2016, do kterých jsme šli v 11 krajích v koalici, která byla v 9 krajích úspěšná (my jsme docílili 16 zastupitelů, SPD rovněž tak) Tomio Okamura další spolupráci, míněno do parlamentních voleb, utnul. Nebral v potaz ani názory čestného předsedy SPO pana prezidenta Zemana a vedení SPO, které zněly pokračovat modifikovaným způsobem ve spolupráci obou stran a jít do parlamentních voleb tak, aby to nebyla koalice – například by se býval mohl společný subjekt nazývat SPD s podporou SPO. To, že pan Okamura mlží a účelově prohlašuje, že do koalice nemůže jít, je věc druhá, neboť o žádnou koalici by nešlo a hranice pro vstup do Poslanecké sněmovny by byla 5 procent.

Biztweet: SPO dlouho boduje na migračním tématu. Bude na něm stavět i nadále a není to vzhledem ke klidnější veřejné debatě na toto téma risk?

Jan Veleba: V Evropě se stala díky neuvěřitelně nebezpečné a vzhledem k vlastním občanům cynické politice západních zemí, zejména Německa a kancléřky Merkelové, havárie a žádná dlouhodobě klidnější debata se konat nebude – viz poslední útok v Paříži.

Biztweet: Co mají být další klíčové témata vaši strany pro příští období?

Jan Veleba: Jsme za přímou volbu starostů a hejtmanů, jsme za referendum za setrvání či vystoupení v EU, jsme proti nelegální migraci převážně z islámských zemí, dále jsme za zrušení koncesionářských poplatků ČT a podporujeme přímo zvoleného prezidenta Miloše Zemana, který je naším čestným předsedou.

Biztweet: Na jaký výsledek si ve volbách troufáte?

Jan Veleba: Naším cílem je překročit 5 procent a tomu podřídíme vše.

 

Biztweet

Podpořte nezávislou žurnalistiku platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, nebo se registrujte a kupte přístup k exkluzivnímu obsahu, Děkujeme 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb