Bratři Kochové: sponzorské jádro republikánů

Nejen američtí demokraté mají své ikonické klany. Bratři Charles a David Koch už dekády hýbou byznysem, médii a republikánskou politikou.

Rodinný klan Kochových lze označit i za černé svědomí republikánů. Pokud je v poslední době moderní kritizovat sponzorství amerických demokratů a jejich propojení s miliardáři, Kochové patří k tím, kteří si rádi připlatí za to, aby byly myšlenky o životním prostředí, či demokratických reformách na vedlejší koleji.

Rodina je už léta synonymem amerického hnutí Tea party. Bratři Kochové nejsou známí jen jako podnikatelé, ale také jako šedá eminence politiky, která z pozadí hýbe děním dle vlastních potřeb. Také proto je jméno jejich podnikatelského klanu známo jako jádro konzervativních politiků i mezi běžnými občany.

David Koch, spolumajitel rodinné společnosti Koch Industries, se zavázal pokračovat v prosazování zásad, jimiž se řídí podnikatelská dynastie Kochových už tři generace. Rodina vybudovala druhý největší soukromý průmyslový konglomerát v USA (po koncernu Cargill) s ročním obratem sto miliard dolarů.

Sága rodinného podnikání sahá do roku 1888, kdy 19letý Harryho Koch odcestoval z Holandska do Ameriky. Na starém kontinentu se vyučil tiskařskému řemeslu a v Quanah založil tiskárnu, ve které vydával noviny Tribune-Chief. Oženil se a v roce 1900 se mu narodil v pořadí druhý syn Fred, který měl po něm probrat firmu.

Už jak sedmnáctiletého dostal od otce úkol nastoupit do texaského Houstonu na Rice University. Odtud postoupil na prestižní Massachusettský technologický institut (MIT), kde vystudoval v roce 1922 chemii.

A právě chemie jej přivedla k byznysu. Jak chemický inženýr si nejprve vyzkoušel síly v ropné branži v texaském městě Port Arthur a nakrátko jako hlavní inženýr ve společnosti Medway Oil & Storage Company za Atlantikem v jihovýchodní Anglii. V roce 1925 se vrátil do Ameriky a zaměstnal ve kansaském městě Wichita ve strojírenské firmě Keith-Winkler Engineering. Když ji o několik měsíců opustil spolumajitel, nahradil ho Fred a firma se přejmenovala na Winkler-Koch Engineering Company.

Zlomovým obdobím se stal pro Freda rok 1927, kdy vynalezl efektivnější metodu krakování ropy. Svou metodu pak zaváděl v Evropě a na Blízkém východě, ale především v tehdejším Sovětském svazu, kde stál u zrodu patnácti rafinérií.

Čtěte také:

Larry Ellison: pravý americký sen

Warren Buffett: Mág, který nedělá rozdíly

Bill Gates: Nejbohatším mužem světa po zásluze


Po návratu do USA v roce 1940 založil F. Koch s partnery Wood River Oil and Refining Company, přímou předchůdkyni Koch Industries. Později se přejmenovala na Rock Island Oil & Refining Company.

Z Freda Kocha se nestal jen velkopodnikatel, ale také otec. Kolují o něm zvěsti jako o tvrdém autoritáři.

Charles i David šli v otcových šlépějích a vystudovali chemii na MIT Charles. V roce 1961 povolal otec Charlese do rodinné firmy a udělal z něj viceprezidenta a manažera dceřiné inženýrské společnosti.

Po dvou letech ho jmenoval prezidentem dceřiné společnosti Koch Engineering a v roce 1966 prezidentem celého rodinného konglomerátu. Fred zemřel v roce 1967 a Charles se tehdy stal předsedou správní rady.

Kochovské impérium dosahovalo v roce 1967 roční obrat 180 milionů dolarů. Znamená to, že pod vedením Charlese znásobilo svou hodnotu více než pět set krát. Ačkoli se zbytek rodinného impéria pokoušel Charlesovou moc převzít, geniální manažér se pokusům ubránil a konkurenty za miliardu dolarů zbavil jakýchkoliv dalších práv na vlastnictví části firmy.

Výjimkou byl jen jeden bratr. David nastoupil k Charlesovi v roce 1970 a zastával funkci výkonného viceprezidenta Koch Industries. Oba razí praktiky, které je naučil jejich otec – agresivní expanzi, podloženou taktikou investovat 90 procent zisků do nových firemních projektů a akvizic.

 

Biztweet

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb