Bill Gates: Nejbohatším mužem světa po zásluze

Počítače mu život ovládly již v mladosti. Ze syna z bohaté rodiny se však nestál flákač. Bill Gates vybudoval impérium za 75 miliard dolarů.

 

William Henry Gates III, známý pod jménem Bill Gates, se narodil v roce 1955 do rodiny Williama H. Gatese, Sr., firemního právníka (který dnes mimochodem pracuje pro Nadaci Billa a Melindy Gatesových) a Mary Maxwell Gatesové, členky správní rady First Interstate Bank, Pacific Northwest Bell a národní rady mezinárodní neziskové organizace United Way.

První syn v úspěšně rodině si užíval již od mala nadstandardní péče. Jak se ovšem ukázalo velmi rychle, nezpůsobilo to lenost Billa Gatese, ale naopak jeho snahu využít svobody tvoření, kterou mu jeho backround nabízel.

V sedmé třídě základní školy přestoupil na drahou soukromou střední školu Lakeside School. Na této škole měl možnost poprvé pracovat s počítačem a začal se učit programovat. Několik studentů této školy (navštěvoval ji také Paul Allen) získalo v místní počítačové firmě možnost využívat zdarma jejich minipočítač PDP-10. Jako sedmnáctiletý získal Gates za svůj program na tvorbu školních rozvrhů 4 200 dolarů.

A motivace vymyslet běžně dostupnou verzi PC, tehdy ještě nemotorné vědecké skříně, ještě narůstala.

Po skončení střední školy Bill Gates nastoupil v roce 1973 na Harvardskou univerzitu. Během studia vytvořil spolu s Allenem originální programovací jazyka Altair BASIC pro počítač Altair 8800. Ten se i díky Gatesovmu vynálezu stal prvním komerčně úspěšným osobním počítačem.

Čtěte také:

Pablo Escobar a El Chapo. Jaké majetky mají baroni?

George Soros: Bleskosvod xenofobů

Vánoční gesto šéfky Facebooku: Akcie za 100 milionů dolarů půjdou na charitu

Programovací jazyk navržen Gatesem byl založen na jednoduchém jazyku BASIC, který se na Dartmouth College používal pro výuku. Kdo ví jak dlouho by bez zkušeností z dětství Billa Gatese osobním počítačem trvalo dostat se do běžných domácností. Licenci Basicu prodal výrobce počítačů Altair, společnosti MITS.

V roce 1975 založil Gates s Paulem Allenem společnost Micro-Soft. Ve třetím ročníku se Gates rozhodl školu opustit a věnovat se podnikání. Klíčový průlom přišel na konci 70. let, v období kdy se společnost IBM chystala na vstup na trh osobních počítačů se svým IBM PC (uvedeným v roce 1981). Tehdy se Gatesovi podařilo firmě IBM prodat licenci na operační systém, který koupil od místního výrobce počítačů.

Rok 1994 přinesl Gatesovi výrazný osobní úspěch. Oženil se s Melindou Frenchovou. Dnes spolu mají tři děti. Bývají v hypermoderním inteligentním domě u Washingtonském jezera.

V miléniovém roce se Gates vzdal funkce generálního ředitele ve prospěch svého dlouholetého přítele Steva Ballmera a sám převzal nově vytvořenou pozici "hlavního softwarového architekta". V roce 2006 oznámil, že v průběhu příštích dvou let opustí všechny manažerské funkce ve firmě a od července 2008 se chce věnovat pouze své nadaci, v Microsoftu bude fungovat pouze jako předseda správní rady a poradce. To i splnil a v současnosti je jen za oponou byznysu Microsoftu.

Bill Gates

Jedním z důvodů proč se Gates stáhl bylo dlouhé natahování se se soudem, ohledně monopolní pozice Microsoftu. V dubnu 2000 soud rozhodl, že by se Microsoft měl rozdělit na dvě společnosti. Jedna společnost by měla vyvíjet software, jako Microsoft Office a Internet Explorer a druhá společnost by se měla výhradně soustředit na operační systém Windows. Trvalo dlouho a stálo to i hodně peněz, dokud Microsoft zachování status qou prosadil.

Spolu se ženou se dnes věnuje hlavně charitativní organizaci Nadace Billa a Melindy Gatesových. Nadace rozděluje peníze na univerzitní stipendia pro zástupce menšin, prevenci AIDS, boj s nemocemi, které ohrožují hlavně země třetího světa, nezávislá média a na další charitativní účely. Je proto jedním z nejštědřejších donorů v historii. Třeba na pomoc dětem postiženým AIDS věnovala jeho nadace přes sto milionů dolarů.

 

 

Biztweet

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb