Warren Buffett: Mág, který nedělá rozdíly

Je mu jedno, zda na sobě máte drahé sako a pózy úspěšného podnikatele. Warrena Buffetta zajímá, zda svůj projekt myslíte vážně a se srdcem.

Warren Buffett je v různých koutech zeměkoule obdivován hlavně díky jeho schopnostem odhadnout potenciál podnikatelských projektů. Stal se známý díky tomu, že sázel na zdánlivě bezvýznamné a ztracené byznysové plány, které se proměnily na ryzí zlato.

Nestárnoucí investiční jasnovidec s majetkem přes 76 miliard dolarů je podnikateli zbožňován hlavně díky jeho příběhu. Pro startupy je naději a příkladem toho, že se na podniky bez jména a zdánlivě nesmyslné nápady oplatí sázet i velkým hráčům. Pro podnikatele z lepších kruhů a s vydatnějším kapitálovým zázemím je zas „věštec z Omahy“, jak se Buffettovi říká, světlým vzorem toho jak z firemních peněz vytáhnout to nejlepší a při co nejefektivnější režii.

Jak ale tenhle dolarový miliardář začal? Pravda. První peníze sehnal pro Američana typicky – na burze. Po založení firmy Buffett Partnership však na rozdíl od všech jiných brokerů fungoval tak, že si provize nebral z objemu zobchodovaných akcií, ale pouze ze zisku.

První věštecké schopnosti prokázal při společnosti American Express. V době, kdy podle Wall Streetu měla jít ke dnu, si všiml, že lidé stále platí kreditními kartami této firmy, bez ohledu na pokles hodnoty akcií. Nakoupil proto pět procent akcií, které se mu v následujících letech zhodnotily téměř o 400 procent.

V roce 1965 převzal kontrolu nad textilní firmou Berkshire Hathaway a přebudoval k obrazu svému. Vytvořil z ní investiční kapitálovou společnost, jejíž akcie od té doby vystoupaly z nuly až na 150 tisíc dolarů za jedinou akcii. V době největší proslulosti se akcie této společnosti kupovaly jen jako exkluzivní vstupenka na Valnou hromadu akcionářů, kde každoročně přednášel svou řeč a představoval hospodářské výsledky firmy.

 Warren Buffett

Svou největší příležitost stát se něčím významnějším než jen dalším „tuctovým“ burzovním miliardářem ovšem shlédl poměrně nedávno. V devadesátých letech. 

Warren Buffett létal byznysovými soukromými lety společností NetJets. V té době již soukromý letoun vlastnil, jeho posedlost výhodnou koupí ho však přivedla k pro jeho budoucí kariéru klíčovému kroku. Uvědomil si, že jen málo lidí, kteří létají soukromě, využívá svého letounu natolik často, aby se jim vyplatilo letadlo vlastnit.

Samotná společnost NetJets mu ukázala jakou cestou by se jeho budoucí zhodnocování investic mělo ubírat. Byznys model společnosti - co možná nejefektivnější využití peněz, cenově výhodné řešení, model podílového vlastnictví. To vše chtěl Warren Buffett naordinovat také své vlastní společnosti Berkshire Hathaway.

V roce 1998 už díky Berkshire Hathaway společnost NetJets ovládl. „Prodal jsem letadlo Berkshire a od této chvíle budu služebně i soukromě létat s posádkou společnosti NetJets,“ prohlásil tehdy v pamětném dopise akcionářům Buffett.

Čtěte také:

Bill Gates: Nejbohatším mužem světa po zásluze

Pablo Escobar a El Chapo. Jaké majetky mají baroni?

George Soros: Bleskosvod xenofobů

Díky novému kapitálu, který do soukromých aerolinek nalila šikovně obchodující firma Berkshire Hathaway společnost, NetJets Europe získala schopnost zvedat finanční stabilitu a bezpečnostní standardy do rovin, které běžné komerční lety neměly šanci dosáhnout.

Miliardář se smyslem pro podílnictví, rovnost příležitostí a byznysový potenciál je rovněž známý jako filantrop. Na rozdíl od českých samozvaných filantropů to u něj ovšem není jen póza. Na různé vzdělávací projekty i charitu posílá ročně více než desetinu zisku jeho miliardařského molochu. I díky tomu slouží také jako žijící příklad odpovědného podnikatele se smyslem pro čestnost. 

 

 

Biztweet

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb