Česko poslalo do Sýrie tuny sušeného mléka. V pomoci je však farizejské

Česká republika v rámci schválené humanitární pomoci poslala do válkou sužované Sýrie 4 tisíce tun sušeného mléka. Příspěvek však navyšuje rozpačitě.

V únoru vyčlenila Správa hmotných rezerv 4 tisíce tun sušeného mléka na pomoc hladovějícím obyvatelům Sýrie. Pomoc pro válkou zničenou a ničenou zemi bude objemově nahrazena novými dodávkami. Ty obstarají společnosti Bohemilk a Olma Olomouc.

Ačkoli je gesto Čechů plynoucí z mezinárodních dohod chvályhodné, jde také o racionální kalkul. Zásoba by jinak skončila ve spalovně. Zásoby jsou totiž u správy hmotných rezerv skladovány dočasně. „U sušeného mléka je to 10 měsíců. To znamená, že kdykoliv do skladu přijdeme, tak tam nesmí být mléko starší než těchto deset měsíců,“ vysvětluje mluvčí Správy hmotných rezerv Edita Pechalová.

Loni Česko poskytlo humanitární pomoc zemím jako Irák a Sýrie ve výši přes sto milionů korun. Ve srovnání s jinými zeměmi jde však o marginální účast. Velkou pomoc těmto státům poskytuje Evropská unie, které je Česko součástí.

Čtěte také:

Mýty o migrantech: Příchozí Muslimové jsou teroristé

Mýty o migrantech: přijdou a zneužijí náš sociální systém

€200mn humanitarian aid package for Syria crisis and Iraq delivered by Commission

Letošní podpora uprchlíků, vysídlených osob a zemí postižených konfliktem je podle slibu vlády ve výši 130 milionů, což je ovšem tvrdě kritizováno humanitárními organizacemi i jinými státy.

Česko je součásti seskupení států, které volají po zastavení uprchlických vln do Evropy formou pomoci v zemích konfliktů. Odmítá však výrazně zvýšit financování humanitární pomoci.

 

Biz

Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, alebo kúpou predplatného