Mýty o migrantech: Příchozí Muslimové jsou teroristé

Častým argumentem vůči současné migrační vlně je bezpečnostní riziko. Mezi příchozími uprchlíky je prý velká skupina teroristů, kteří se chtějí snadno dostat do cílových destinací jejich útoků. Je to skutečně pravda?

Podle mnohých politiků ano. Právě protisystémoví politici, ale i populističtí lídři jako Robert Fico, Viktor Orbán, či Miloš Zeman tato tvrzení posilují a sami jim dodávají věrohodnost.

Je pravdou, že pro nezvládnutí situace kolem registrace příchozích cizinců je těžké ověřovat jejich totožnost. Neexistuje proto žádná možnost informaci o putujících teroristech zcela dementovat. Možná jedině konstatovat, že útočníky u většiny nejotřesnějších teroristických útoků v Evropě byli lidé, kteří pocházeli z rodin, které na území Evropy žili několik generací. S migranty je tedy nelze spojovat.

Nejvíce uprchlíků přichází ze Sýrie, velká část však přichází i z Kosova, Eritrei, Srbska, Pákistánu či Bangladéše.

Čtěte také:

Mýty o migrantech: přijdou a zneužijí náš sociální systém

George Soros: Bleskosvod xenofobů

Z Literárních novin je propaganda a konspirace. Titul řídí rodina Pavlů

V souvislosti s tím vznikl velmi sdílený hoax, kterým je fotografie jednoho z uprchlíků ve dvou odlišných podobách. Zatímco na fotce z července 2014 je ve vojenském oblečení, v srpnu 2015 je zachycen v běžném oděvu mezi uprchlíky na maďarské hranici. Podle některých uživatelů sociálních sítí má jít o bojovníka Islámského státu.

Muž se ve skutečnosti jmenuje Laith Al Saleh a byl velitelem syrské protivládní povstalecké jednotky. Bojoval nejen proti Al-Káidě, ale i proti Islámskému státu. Lživou zprávu bez ověření sdíleli politici napříč několika zeměmi.

 

Biztweet

Podpořte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, anebo nákupem předplatného