Z Literárních novin je propaganda a konspirace. Titul řídí rodina Pavlů

Vražedné Spojené státy, invaze Islámu a diskuze o Rusku. Z kdysi konzervativních Literárních novin je další z řady konspiračních webů. Řídí je bývalý poslanec Věci Veřejných společně s otcem, který kdysi pracoval pro STB.

Vražedné Spojené státy, invaze Islámu a diskuze o Rusku. Z kdysi konzervativních Literárních novin je další z řady konspiračních webů. Řídí je bývalý poslanec Věci Veřejných společně s otcem, který kdysi pracoval pro STB.

Vše je jasné už při prvním pohledu na tematickou strukturu webu literarky.cz. Naprostá většina textů opisuje názory autorů na rozpad Evropské unie, zločinnou vražednou politiku Spojených státu amerických, invazi Islámu do Evropy a pozici Ruska jako globálního hráče.

Autoři bez okolků vyzdvihují přednosti režimu v Rusku a poukazují na válečnou zrůdnost toho amerického. Pokud nevypovídají vlastní názory, ale pokouší se zprávu formulovat jako podloženou, pracují s konspiračními, těžce dohledatelnými, anebo už odborně vyvrácenými zdroji.

Miroslav Pavel

List ovládl Miroslav Pavel. Bývalý spolupracovník STB a komunistický ředitel České televize v minulosti ovládal také podíl ve Vltava Labe Press, či Economii.

 

Vydavatel projektu názory šíří také prostřednictvím parlamentilisty.cz, kde hodně píše o tom, proč je pro náš region Rusko významným partnerem. Kromě zisku financí od ruských donorů tento přístup přináší i očekávaný nárůst čtenosti internetové stránky. Na kontroverzní obsah navíc nereagují ani inzerenti a na médiu, které publikuje články s názvy „Tereza Spencerová: Úplný rozpad USA, rychlejší konec EU“, či „Srovnejme Putina s válečnicko-kriminálními režimy Obamy, Bushe ml. či Clintona“ inzerují třeba Pražská plynárenská a Divadlo v Dlouhé. Společnost organizuje také školení, kurzy a konference.

Literární noviny byly v minulosti listem, jejichž posláním bylo v 60. letech ne vytvářet finanční zisk, ale prostor a předpoklady pro kultivovanou a strukturovanou diskusi a jejím prostřednictvím artikulovat podoby společenských změn.

Čtěte také: 

Sluníčkáře pověsit? Jste to, co hledáme, odepsal autor inzerátu na „placené trolly“

Schizofrénie xenofobního Japonce. Okamura ve Sněmovně hlasoval pro větší podporu uprchlíků

Teplické pejsky přestávají štěkat na Islam

---

V roce 2009 z média vycouvalo sdružení Právo, solidarita a informace, které řídil nynější ministr průmyslu Jan Mládek. List ovládl Miroslav Pavel. Bývalý spolupracovník STB a komunistický ředitel České televize v minulosti ovládal také podíl ve Vltava Labe Press, či Economii.

Od dubna je ve firmě Litmedia, která Literární noviny vlastní předsedou představenstva Michal Pavel. Marketingový poradce byl členem strany Věci Veřejné a zasedal v Radě strany. 

 

 

Biztweet