Mýty o migrantech: přijdou a zneužijí náš sociální systém

Jedním z častých argumentů používaných proti migrantům je jejich snaha zneužít evropský sociální systém. Tvrdá data ukazují, že toto tvrzení patří v našem regionu mezi mýty.

Podle posledních oficiálních statistik ministerstva vnitra se na území České republiky nachází celkem 266 855 státních příslušníků třetích zemí (občanů zemí mimo Evropskou unii)) a jejich podíl na celkovém obyvatelstvu dosáhl 2,5 procenta.

Pokud nepřející očekávají, že migranti v Česku končí na úřadě práce, mýlí se. Podle údajů ministerstva práce je ve stejném sledovaném období z roku na úřadech práce evidováno 5 977 těchto osob, z nich pak necelých 17 % (1 010 osob) pobíralo podporu v nezaměstnanosti. V českém případě tak lze říct, že sociální systém využívá 0,4 procenta migrantů v Česku.

Podle lednových údajů Mezinárodní organizace pro migraci se na Slovensku nachází 41 232 cizinců ze zemí mimo Evropskou unii. 11036 lidí z této skupiny pracuje na Slovensku legálně. Bohužel značná část bude zaměstnavateli vykořisťována na černou práci a jen zlomek z nich žádá o pomoc v nezaměstnanosti úřad práce. Ten je totiž výrazně motivovat nedokáže.

Čtěte také:

George Soros: Bleskosvod xenofobů

Z Literárních novin je propaganda a konspirace. Titul řídí rodina Pavlů

Rozumek pro biztweet: Mekrelová už Sobotkovi nezvedá telefon

První dávkou, na kterou může mít nárok je dávka v hmotné nouzi. Pohybuje se v rozmezí 61 až 216 eur měsíčně. Průměrně se loni poskytovala ve výši 124 eur. Druhou dávkou jsou přídavky na děti. Pokud jste věřili, že mnohočetné rodiny - ať už romské nebo jakékoliv jiné - vysávají sociální systém, je na čase podat si ruce s realitou. Dávka poskytovaná na 4 a více dětí totiž tvoří jen 3,3 procenta všech poskytovaných přídavků. To je v praxi necelých 40 tisíc eur ročně.

 

 

Biztweet

Podpořte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, anebo nákupem předplatného