Gazprom v Evropě posiluje. Pomáhá mu i Komárek

Sliby o energetické nezávislosti od Ruska zůstávají nenaplněny. Díky problémům a nejednotnosti Evropanů dosáhne letos závislost Evropy na energiích z Ruska maxima. Pomáhají mu i místní oligarchové. Karel Komárek na snaze vyšachovat Ukrajinu vydělává.

Sliby o energetické nezávislosti od Ruska zůstávají nenaplněny. Díky problémům a nejednotnosti Evropanů dosáhne letos závislost Evropy na energiích z Ruska maxima. Pomáhají mu i místní oligarchové. Karel Komárek na snaze vyšachovat Ukrajinu vydělává.

Ruský státem podporovaný a ovládaný Gazprom zabezpečil loni téměř třetinu evropské poptávky po plynu. Letos to bude ještě víc a to kvůli poklesu evropské těžby v Severním moři. Největší evropští zákazníci Gazpromu jsou Německo a Nizozemsko. Země navíc prostřednictvím dvou hlavních plynovodů výrazně ovlivňují dodávky do Británie.

"Očekáváme, že 2016 bude pro nás rekordní rok," uvedl v tiskovém prohlášení šéf Gazpromu Alexej Miller. Opakovaně obhajoval pokračování budování projektu Nord Stream 2. Ten by umožnil obejít tranzitní větev dodávek plynu přes Ukrajinu.

Kritici projektu Nord Stream obviňují Rusko z toho, že novou trasou cílí pouze poškození ukrajinské ekonomiky. Pravděpodobnost tohoto scénáře ovšem podporuje nejednotnost evropských států, které nedokážou svým energetickým operátorům nastínit jednoznačnou strategii budoucí evropské energetiky. 

Ruský státem podporovaný a ovládaný Gazprom zabezpečil loni téměř třetinu evropské poptávky po plynu

 

Projekt Nord Stream 2 zdvojnásobí kapacitu, kterou může Rusko vyvážet bez rizika, že by Ukrajina mohla využít své tranzitní sítě jako politický nástroj proti zemi Vladimira Putina. Napětí mezi národy se stupňuje pravidelně během chladnějších zimních měsíců, kdy mají obě země snahy zadržet plyn nebo platby za něj v odvetě proti druhému.

"Je to nejkratší a nejjednodušší cesta exportu našich zdrojů plynu z Jamalu na naše klíčové trhy," uvedl v rámci propagace projektu Nord Stream 2 Miller. Podle ruského šéfa je cílem Gazpromu rozvíjet spolupráci s Evropou. Bez tohoto zákazníka by totiž východní federace byla nucena investovat nemalé prostředky do budování infrastruktury do nejistých východních trhů.

Ačkoliv evropští politici naoko proti projektu Gazpromu bojují, energetické společnosti často s jejich podporou projekt rozvíjejí. Partnerem v Nord Streamu jsou německé společnosti Eon, BASF a Wintershall.

Čtěte také:

Polsko se prokope do Norska. Buduje taktéž plynové propojení se Slovenskem a Českem

Druhá dodávka LNG dorazila do Svinoústí

Češi chtějí kapalný plyn z Polska. Potvrzuje ministerstvo

--

Gazprom posiluje také pozice v Česku. S českým partnerem – skupinou KKCG miliardáře Karla Komárka zvyšuje kapacitu plynových zásobníků, v nichž skladuje svou surovinu.

Ruská firma v létě spustila nový zásobník v Dambořicích na Moravě. Společný projekt Moravia Gas Storage má pomáhat hlavně možnostem Gazpromu zásobit zákazníky v Západní Evropě. V projektu, kde se obě strany dělí oficiálně na poloviny, KKCG provozuje starší zásobník v nedalekých Uhřicích. Většina kapacity plynu ovšem patří opět Gazpromu.

Do roku 2021 chce v Česku Moravia Gas Storage držet zhruba 730 milionů metrů krychlových skladovací kapacity. Sesterská MND Gas Storage letos oznámila také koupi dvou zásobníků v Německu – v Hähnleinu a Stockstadtu. 

 

 

Redakce