Druhá dodávka LNG dorazila do Svinoústí

Do nově vybudovaného terminálu pro LNG v Polsku dorazila druhá loď s dodávkou kapalného plynu

Do nově vybudovaného terminálu pro LNG v Polsku dorazila druhá loď s dodávkou kapalného plynu.

Loď Al Nuaman dovezla do Svinoústí, kde Poláci vybudovali terminál pro námořní dodávky plynu, 210 tisíc metrů krychlových zkapalněného zemního plynu, což odpovídá zhruba 130 milionů metrů krychlových plynu v přirozeném stavu.

Vykládka lodi, která do Polska dorazila minulý týden trvala tři dni. Dodavatelem suroviny je Qatargas Operating Company Limited. Polská ropná a plynárenská společnost zprostředkovává dodávky na základě smlouvy s polským LNG SA, který je příjemcem suroviny. Plyn bude po znovuzplynování zaslán do vnitrostátní přenosové soustavy a pak půjde směrem k spotřebitelům.

První dodávky zkapalněného zemního plynu dorazili do terminálu v prosinci 2015. Vykládání lodi trvalo osm dní.

Po první dodávce Poláci testovali systém znovuzplynování. Test dopadl úspěšně a první dodávky plynu přešly kohoutky spotřebitelů již začátkem ledna. Terminál ve Svinoústí ovšem nadále prochází různým testováním funkčnosti a ještě nevyužívá celou kapacitu.

Až po všech testech a státním povolení bude moci obchodovat dodávky plynu i pro další soukromé civilní společnosti. Hlavním důvodem spuštění terminálu z polské strany je  diversifikace dodávek, tedy snížení závislosti na největším dodavateli, kterým je Rusko.

Čtěte také: 

Příběh uhlobarona: Uhlí jako časovaná bomba

Slovnaft hlásí útok. Chce se stát českou jedničkou

Rusové se bojí americké ropy. Zrušení embarga však Evropany potěší

--

Nové dodávky plynu mohou pozitivně ovlivnit výslední nákupní cenu plynu. „Loni cena plynu na burze klesla o 29 procent a letos padá dále. Od začátku ledna poklesla zhruba o 17 procent. Ve srovnání s tím průměrné ceny na účtu za plyn (v České republice) klesly pro domácnosti v lednu o 0,5 procenta,“ říká pro biztweet analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

LNG terminál ve Svinoústí je postaven na znovuzkvapalnění pět miliard metrů krychlových plynu. Kvůli terminálu byl vystavěný tříkilometrový vlnolam, nábřeží, kotvící systém, který umožňuje vykládání metanu s kapacitou 120 tisíc metrů krychlových. V případě LNG má terminál kapacitu v případě běžných lodí do 217 tisíc metrů krychlových a v případě lodí Q-flex do dvou tanků kryogenního plynu. 

 

Fotozdroj: CC/flickr.com