Příběh uhlobarona: Uhlí jako časovaná bomba

Impérium Zdeňka Bakaly přešlo velkou obměnou. Během pěti let padlo z nebes do černé hlíny

Jak ztratit téměř sto procent hodnoty akcií během pěti let? Bakala recept zná. Tedy ne, že by ho tato vědomost těšila. S osudem jednoho z nejbohatších Čechů se krutě zahrál trh s komoditami.

Konkrétně vývoj cen uhlí. Nadpoloviční vlastník nadnárodní těžební společnosti NWR prožil v posledních letech těžké vystřízlivění. Z výdělků, které mu do kapes padaly téměř samy jsou žhavé uhlíky, které mohou rozhořet ohniska v domácí i zahraniční politice. Z byznysového hlediska šlo v poslední pěti letech takřka o noční můru. Zasáhla mnoho nejbohatších lidí světa. Z českých miliardářů to ovšem Bakala cítil nejvýrazněji.

„Před pěti lety stála jedna akcie NWR kolem sto korun, dnes stojí jednotky haléřů. Stejně dramaticky, jako se změnila cena akcií NWR, se za posledních pět let změnila i celková situace na trhu s uhlím. V roce 2011 dosahovala cena koksovatelného uhlí rekordních úrovní v souvislosti s rychle rostoucí čínskou ekonomikou a omezenou nabídkou uhlí kvůli rozsáhlým povodním v Austrálii,“ popisuje vývoj trhu analytik Cyrrus Marek Hatlapatka.

Jak dále uvádí, koksovatelné uhlí bylo v dobrých časech v ceně i 300 dolarů za tunu. Čínská ekonomika v té době rostla tempem 9-10 procent ročně. „V následujících letech se však trh s uhlím dostal velmi rychle z převisu poptávku do značného převisu nabídky. Na straně poptávky došlo k oslabení vlivem zpomalování růstu čínské ekonomiky, na straně nabídky se postupně na trh vrátily doly v Austrálii a vstoupily na něj také nové kapacity v různých částech světa. Na trhu s energetickým uhlím hrál negativní roli také pokrok v oblasti těžby zemního plynu z břidlicových nalezišť, což vytlačilo část těžby uhlí v USA na mezinárodní trhy s příslušným negativním vlivem na ceny," říká Hatlapatka. 

NWR nehrála do karet ani typologie zvolených aktiv. Těžba uhlí v OKD – klíčové dceřiné firmě NWR - je totiž oproti některé konkurenci výrazně dražší. „To, že doly přežily do dnešní doby, je umožněno víceméně pouze tím, že cena uhlí na mezinárodním trhu byly dostatečně vysoká a s připočtením nákladů na dopravu uhlí do vnitrozemí Evropy tak ceny NWR byly v našem regionu konkurenceschopné. To nicméně postupně kvůli poklesu cen uhlí na trzích již přestalo platit a  firma nebyla schopná dosahovat zisku ani na provozní úrovni. To bylo při vysoké míře zadlužení firmy značným problémem, který vyústil až v nutnost restrukturalizace firmy v roce 2014,“ uvádí Hatlapatka.

Čtěte také: 

Slovnaft hlásí útok. Chce se stát českou jedničkou

Rusové se bojí americké ropy. Zrušení embarga však Evropany potěší

Češi chtějí kapalný plyn z Polska. Potvrzuje ministerstvo

--

OKD prožila díky dodatečné dávce vlastního kapitálu a snížení hodnoty cizího kapitálu. Ředění kapitálu však samozřejmě přineslo i zásadní pokles ceny akcií NWR.

Ani restrukturalizace těžařské společnosti ovšem nepřinesla cílený klid. „Kvůli tomu dnes cena akcií NWR klesla téměř na úplné dno, hodnota dluhopisů není o mnoho vyšší. Lze předpokládat, že v příštích měsících dojde k další zásadní korporátní události a firma ve své současné podobě již na konci letošního roku existovat nebude,“ prognózuj těžařům Marek Hatlapatka.

 

Fotozdroj: okd.cz