Češi chtějí kapalný plyn z Polska. Potvrzuje ministerstvo

Česká republika využije plyn z nového LNG terminálu, který vybudovali Poláci. Počítá s tím nový plynovod

Češi nechtějí spoléhat na dodávky plynu z Ruské federace. Ministerstvo průmyslu proto počítá s podporou nového plynovodu, který propojí Českou republiku s novým LNG terminálem, který vybudovali Poláci na moři,

„S možností, že bude využíváno i pro přepravu zemního plynu dopraveného ve formě LNG do polského Świnoujście počítá projekt plynovodu STORK II. Tento projekt byl zařazen mezi PCI Projekty, obdržel koordinované rozhodnutí českého a polského regulátora a má přidělenu podporu z prostředků EU. Investory projektu jsou GAZ SYSTEM na polské straně a NET4GAS na straně české,“ říká pro biztweet mluvčí ministerstva průmyslu František Kotrba.

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky a Ministerstvem hospodářství Polska podepsalo memorandum o spolupráci v oblasti zemního plynu.

--

Čtěte také: 

ČEZ chce šetřit elektřinu. Postaví datové centrum za půl miliardy

Boj o Afriku? EU zápasí s Čínou přes elektřinu

O čem se mluví: MOL chce Unipetrol

Unipetrol ještě škody nezná. Výrobu obnoví až za měsíce

--

Polsko a Česko hodlají obousměrně propojit plynárenské soustavy. Projekt se jmenuje STORK II. Je stěžejním pro vytvoření strategického severojižního plynárenského koridoru propojujícím LNG terminál v polském Świnoujście a plánovaný LNG terminál v Chorvatsku. Kromě národního zájmu je prioritou také pro Evropskou unii. Byl proto zařazen do Evropské strategie energetické bezpečnosti mezi projekty, které by měly být realizovány ve střednědobém horizontu (2017-2020).

STORK II má být dokončen v roce 2019. První přímé propojení české a polské přepravní soustavy bylo realizováno v roce 2011, kdy byl zprovozněn propojovací plynovod STORK s přepravní kapacitou na úrovni 0,5 mld. m3/rok. Roční spotřeba zemního plynu v Česku je 8,3 miliardy m3. STORK II bude financovaný zejména ze zdrojů Evropské unie.

 

 

Fotozdroj: CC/flickr.com, ec.europa.eu