Češi budou zpracovávat saúdskou ropu. Kvůli kontraktu Unipetrolu

První tony černého zlata ze Saúdské Arábie směřují také do rafinerie Unipetrolu. Průlomový kontrakt podepsala mateřská firma Unipetrolu PKN Orlen s ropným gigantem Saudi Aramco

První tony černého zlata ze Saúdské Arábie směřují také do rafinerie Unipetrolu. Průlomový kontrakt podepsala mateřská firma Unipetrolu PKN Orlen s ropným gigantem Saudi Aramco.

Kontrakt zavazuje Saudi Aramco k dodávce 200 tisíc tun ropy měsíčně. PKN Orlen jí chce zpracovat v rafineriích v Polsku, Česku a Litvě.

Dodávky ropy budou probíhat od května až do konce letošního roku. Smlouva také obsahuje klauzuli s opcí na automatické prodloužení o jeden rok. "Toto je historicky první přímá dohoda PKN Orlen jako poskytovatele služeb v oblasti Perského zálivu," píše se v prohlášení prezidenta největší polské ropné společnosti Wojciecha Jasińskeho.

PKN Orlen podle šéfa bojuje o nové zdroje dodávek ropy, chce totiž co nejvíc diverzifikovat dodavatelské sítě, dosud hodně závislé od malé skupiny těžařských firem.

"Opakovaně jsme oznámili, že budeme těžit z tržních příležitostí, aby se dosáhlo optimální struktury dodavatelských sítí a příznivých podmínek jejich financování," řekl Jasinski.

Čtěte také: 

Unipetrol čeká od pojišťoven přes devět miliard

Polsko se prokope do Norska. Buduje taktéž plynové propojení se Slovenskem a Českem

Bohemia Energy rozšířila firemní struktury. Dosáhla obratu téměř 11 miliard

--

Saudi Aramco se sídlem v Dhahram v Saúdské Arábii je jeden z největších světových vývozců ropy, držící zásoby ropy o objemu zhruba 261,1 miliard barelů. Denní produkce je na její rafineriích 9,54 milionu barelů.

První dodávka ropy ze Saudi Aramco polskému PKN Orlen byla o objemu sto tisíc tun surového materiálu. Poláci dodávku převzali v nově vybudovaném přístavu v Gdaňsku.

"Ropa pro potřeby české rafinérie v Litvínově bude dodávána do přístavu v Terstu a dodávka bude uskutečněna ropovodem TAL-IKL. Tyto podmínky jsou optimální z pohledu PKN Orlen," říká pro biztweet mluvčí společnosti Unipetrol Mikuláš Duda. 

Ačkoli je Unipetrol technologicky připravený zpracovat arabskou ropu, firma zdůrazňuje, že za současných tržních podmínek zůstává ruská ropa primární surovinou pro rafinérii v Litvínově. Arabský dodavatel představuje spíše novou příležitost. 

Trvale vysoká kvalita arabské ropy je nepochybně jednou z jejích předností. Tento druh ropy je s ohledem na své parametry a možné dosažení vysoké výtěžnosti lehkých produktů cennou součástí v našem surovinovém portfoliu. Spolupráce s jedním z největších světových vývozců ropy navíc zaručuje příznivé podmínky dodávek," dodává Mikuláš Duda.