Unipetrol čeká od pojišťoven přes devět miliard

Ušlý zisk a náhrady škod. Rafinérska společnost Unipetrol chce po pojišťovnách více než devět miliard korun. Peníze by měly nahradit ztráty způsobené požárem rafinerie v Litvínově

Ušlý zisk a náhrady škod. Energetická společnost Unipetrol chce po pojišťovnách více než devět miliard korun. Peníze by měly nahradit ztráty způsobené požárem rafinerie v Litvínově.

Skupina Unipetrol předpokládá, že na základě podmínek uvedených v pojistné smlouvě by měla mít za první čtvrtletí roku 2016 nárok získat zpět ušlý obchodní zisk v odhadované výši přibližně 2,9 miliardy korun. Biztweet o tom informoval mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda. „Stejně tak náklady na opravu škody na majetku v celkové výši přibližně čtyři miliardy Kč, ušlý zisk za rok 2015 ve výši přibližně 2,4 miliardy korun,“ dodává Duda.

Společnost tedy bude po pojišťovnách chtít v souvislosti s mimořádnou událostí na etylénové jednotce ze dne 13. srpna 2015 přes devět miliard. Firma má sjednáno pojištění jak proti poškození majetku, tak proti souvisejícímu přerušení provozu.

Čtěte také:

Rybí fast food Nordsee navzdory plánům na odchod zaznamenává růst

Lovochemie rozšiřuje výrobnu kyseliny. Investuje dvě miliardy

--

Peníze z pojistek však půjdou obratem do nových investic. „Společnost v letošním roce plánuje vynaložit na investice částku vice než 12 miliard korun. Většina prostředků bude použita na zajištění oprav etylénové jednotky a výstavbu nové polyetylénové jednotky PE3. Jde o největší investici do petrochemie v České republice po roce 1989,“ říká Mikuláš Duda.