Polsko se prokope do Norska. Buduje taktéž plynové propojení se Slovenskem a Českem

Polsko potřebuje dva - tři nové zdroje dodávek plynu. Tamní vláda se proto rozhodla zahájit projekt Baltic Pipe

Polsko potřebuje dva - tři nové zdroje dodávek plynu. Tamní vláda se proto rozhodla zahájit projekt Baltic Pipe.

"Potřebujeme dva nebo tři zdroje dodávek plynu. Proto se vláda rozhodla, že bude realizovat Baltic pipe," řekl na konferenci Plyn pro Polsko 2016 Piotr Naimski, zmocněnec vlády pro energetickou infrastrukturu.

Poláci plánují spustit přepravu plynu na dně Baltského moře. Mohly by tak získat plyn ze severu. Zájem mají také o ten norský, který by převáželi přes Dánsko. Jak upozornil server wnp.pl, viceprezident společnosti PGNiG Janusz Kowalski odhaduje, že výstavbu baltského potrubí je možné uskutečnit v letech 2020-2021. 

V roce 2022 by tak Poláci mohli nahradit novými dodávkami starou smlouvu s Rusy a dodávku plynu z plynovodu Jamal. Dovozy z nového plynovodu by mohl importovat objem 7 miliard metrů krychlových plynu ročně.

Podle Piotra Niamskeho by Polsko mohlo rozšířit i kapacitu LNG terminálu v Swinoujscie. Ten už podléhá posledním technickým testům, které by měly být dokončeny do konce května. Podle Niamskeho by kapacita mohla stoupnout o třetinu.

"Terminál může hrát důležitou roli pro region, v pobaltských státech, zejména pokud jde o dodávky po moři, s využitím menších lodí,"  řekl na konferenci Paul Jakubowski, ředitel divize vývoje OGP Gaz-System.

Čtěte také: 

Bohemia Energy rozšířila firemní struktury. Dosáhla obratu téměř 11 miliard

Maďaři v jádru koketují s Íránem

Druhá dodávka LNG dorazila do Svinoústí

--

Podle odborníků by se díky LNG terminálu a podmořskému transportu mohla z Polska stát velmoc obchodu s plynem. Podle Piotra Jakubowskeho, Gaz-System pracují i na zvyšování kapacity mezi Polskem a Českou republikou, či Litvou. Rozpracované je také nové propojení se Slovenskou a Ukrajinou.

"LNG je důležitý pro zajištění bezpečnosti dodávek a diverzifikaci zdrojů plynu v EU. LNG je však zatím výrazně dražší než klasický zemní plyn. Nové propojení s Polskem poskytne Slovensku větší bezpečnost dodávek a zároveň pomůže lépe využít přepravní kapacity plynovodu Bratrstvo, "řekl biztweetu předseda regulační rady Úřadu pro regulaci síťových odvětví Slovenské republiky Jozef Holjenčík.

 

Fotozdroj: CC/flickr