Zajímavé zjištění: Konečný vlastník CEFC je neznámý

Majetková struktura společnosti CEFC China Energy Company Limited, jež nyní aktivně působí a investuje v České republice a na Slovensku, vede až ke dvojici společností s ručením omezeným, jejichž většinový vlastník či vlastníci nejsou známi a z dostupných zdrojů nejdou dohledat

Majetková struktura společnosti CEFC China Energy Company Limited, jež nyní aktivně působí a investuje v České republice a na Slovensku, vede až ke dvojici společností s ručením omezeným, jejichž většinový vlastník či vlastníci nejsou známi a z dostupných zdrojů nejdou dohledat. Upozorňuje server Hlídacípes.org.

Odpověď nepřináší ani pátrání přímo v Číně, konkrétně v údajích z portálu kreditních informací o zahraničních firmách SkyMinder.

I to je důvod, proč se ve vztahu k CEFC spekuluje o tom, že firma má úzké vazby na čínské zpravodajské služby a Ústřední vojenskou komisi.

K dispozici je alespoň jedno jméno z konečných majitelů či podílníků: dohledat lze to, že po pěti procentech v obou společnostech s ručením omezeným, jež se jeví jako koneční vlastníci firmy, drží předseda CEFC China Energy Company Limited Jie Ťien-ming.

„Panuje oprávněné podezření, že mateřská firma, která má neprůhlednou vlastnickou strukturu a jejíž „předseda“ Ye Jianming (Jie Ťien-ming) je poradcem prezidenta Zemana, má úzké vazby na zpravodajské služby Čínské lidové republiky a frakci „jestřábů“ v Ústřední vojenské komisi,“ říká vědkyně zkoumající Čínu Olga Lomová.

Proti jejím slovům, a například i podobné analýze amerického think-tanku Project 2049, se v poslední době opakovaně ostře ohradil Jaroslav Tvrdík, prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce a zaměstnanec CEFC, jenž jinak kontakt s médii nevyhledává.

„Spekulace pocházejí z jediného, zjevně podjatého zdroje. Jednoznačně je mohu vyloučit. CEFC je stoprocentně privátní společností, která je na 342. místě prestižního žebříčku Fortune 500 největších firem světa a její součásti jsou kótovány na světových burzách,“ odpověděl Tvrdík Lidovým novinám.

Prezidentem firmy CEFC China Energy Company Limited je Chen Qiutu (v české transkripci Čchen Čchiou-tchu). Akcionářská struktura této firmy odkazuje až k dvojici společností: Shanghai Jinzhuan Equity Investment Fund a Sinounited Investment Stock Corporation Limited. Pět procent v nich patří již zmíněnému Jie Ťien-mingovi. Kdo však drží zbylých 95 procent jasné není.

Mateřskou společností CEFC China Energy Company Limited (s podílem 99,05 %) je Shanghai Energy Fund Investment – společnost s ručením omezeným se základním kapitálem ve výši 200 miliónů CNY. I v čele této společnosti je uváděn Chen Qiutu (Čchen Čchiou-tchu), zároveň i prezident CEFC.

Čtěte také:

Petrimex: Babiš Babišem vlastní hlavou? Bez Rakického by byl jen běžný kádr

Počet vražd novinářů roste. Pachatelé unikají bez trestu

V Česku ožívá slovenská noční můra. Zaplatí občané Duckého směnky?

--

Druhý aktuální akcionář (s minoritním podílem 0,95 %) je Sinounited Investment Stock Corporation Limited se základním kapitálem 500 miliónů CNY.

Podle oficiálních stránek společnosti CEFC založil až v roce 2002 tehdy pětadvacetiletý Ye Jianming (Jie Ťien-ming), který jako své povolání uvádí „průmyslník a filantrop“. Agentura Bloomberg ale vznik společnosti datuje rokem 1980.

Firma je registrovaná v zóně volného obchodu v Šanghaji. „Je k ní přistupováno jako k zahraniční společnosti, která může importovat a exportovat bez importní a exportní licence. Domácí firmy působící mimo zónu volného obchodu licenci pro import a export potřebují,“ upozorňují autoři analýzy.

Hlavním předmětem zájmu CEFC China Energy Company Limited je především energetika, petrolejářský a chemický průmysl. Společnost má ve světě podíly i v bankách, pojišťovnách a dalších finančních institucích. Působí i v hotelnictví či stavebním průmyslu.

CEFC o sobě na svých českých stránkách píše, že je největší soukromou společnosti v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně. „Opakovaně byla zařazena mezi TOP 10 nejvlivnějších společností Číny. Od roku 2013 rozdělila do charitativních a kulturních aktivit přes dvě miliardy korun a poslední čtyři roky byla oceněna jako jeden z TOP 10 největších charitativních dárců Číny.“

Podle mezinárodních i vnitřních čínských srovnání se firmě skutečně daří. V žebříčku úspěšnosti pěti set globálních firem 2015 Fortune Global 500 Enterprises skončila na 342. místě, v top 500 čínských firem se umístila v roce 2014 na 65. pozici, na 23. místě pak v top 500 čínských producentů, na 7. místě (za rok 2014) v top 500 českých soukromých firem.

Čínská skupina CEFC převzala spolu s partnery podíl 79,4 procenta ve společnosti Pivovary Lobkowicz Group. Transakce má hodnotu 1,9 miliardy korun. Kupujícím 79,4 procenta akcií se podle podepsaných smluv stává nově založená společnost LAPASAN, sro, ve které drží většinový 70procentní podíl CEFC. Dvacetiprocentní podíl v novém podniku má společnost J & T Private Equity Group, deset procent pak generální ředitel a spolumajitel Pivovarů Lobkowicz Zdeněk Radil.

CEFC vstoupila také do fotbalové Slavie Praha. Číňané budou mít v klubu 60 procent, zbytek získá Jiří Šimáně, spolumajitel firmy Travel Service. Kromě toho oznámila CEFC koupi Martiniku paláce na Hradčanském náměstí, budovy Živnobanky v Praze a zvýšení svého podílu v česko-slovenské finanční skupině J & T Finance Group. Finančníci posledně oznámili, že Číňané pohltí až polovinu J & T. Podle informací biztweetu se navíc pořád zajímají o společnost Tatry Mountain Resorts, která vlastní horské vleky, hotely a celé rezorty ve Vysokých Tatrách, ale také v Česku.

CEFC informovala také o vstupu do médií. Informovala o plánu převzít minoritní podíly českých firem Médea Group a vydavatelství Empresa Media.

Neobvyklé a kontroverzní je propojení čínských podnikatelů na českého prezidenta Miloše Zemana, který jim v Asii otevírá dveře. Předseda představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming je podle Českého rozhlasu od dubna členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana. Hrad navíc o aktivitách v Číně lhal. Biztweet se před návštěvou ptal na to, zda Zeman plánuje i podnikatelskou misi během návštěvy v Číně. Mluvčí hradu odpověděl: "Podnikatelská mise se neplánuje. Jde o oslavy 70. výročí ukončení druhé světové války." To však není pravdou a Zeman je v Číně is představiteli ním vybraných firem.