České hypotéky lidé splácejí. Úvěr už není strašákem

Nesplacené hypotéky a nucené dražby v Česku jsou minulostí. Zatímco počet hypotekárních úvěrů roste, neschopnost je splatit klesá

„Před krizí (v roce 2007) byl podíl nesplácených hypoték kolem jednoho procenta, poté došlo k nárůstu. Nyní se celý trh včetně nás pohybuje na úrovni okolo 2,5 procenta. Dobrou zprávou je, že tato delikvence dlouhodobě klesá – v roce 2014 se pohybovala okolo 3,5 procenta,“ říká mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková.

Za pozitivním vývojem stojí i to, že rizikové marže, které si banky u hypoték určují stačí na pokrytí splacení neúspěšných úvěrů.

Co se týče regionů, schopnost splácet hypotéky kráčí ruka v ruce se zaměstnaností a životní úrovní jednotlivých krajů. Nejhůře je na tom sever Čech v okolí měst Ústí nad Labem a Teplic, velmi podobně je na tom také severní Morava.

Pokud splacení hypotéky nedopadne dobře a z majitele bytu se stane dlužník, postup banky je rychlý. Mluvčí Hypoteční banky uvádí, že k prodeji hypoték dochází jen výjimečně. K jednotlivým případům přistupujeme individuálně a myslím si, že se nám daří nacházet řešení, nejčastěji formou vyplacení hypotéky. Pokud se nám nedaří najít řešení přímo na místě, případy přebírá speciální útvar, umístěný na centrále banky,“ říká Marie Mocková.  

Pokles neúspěšných úvěrů potvrzuje také Komerční banka. „V roce 2015 se jednalo o 23,2 miliardy korun, ke konci roku 2014 pak 26,8 miliardy,“ říká mluvčí banky Michal Teubner.

Jak Teubner pokračuje, klienti si berou hypotéky obyčejně na dobu 20 až 30 let. „Každou žádost o úvěr posuzujeme velmi pečlivě, zkoumáme klientovu bonitu včetně schopnosti splácet i jeho úvěrovou historii. Snažíme se tak předcházet tomu, aby došlo k problémům se splácením,“ zdůrazňuje pečlivý přístup bank mluvčí Fio bank Zdeněk Kovář.

Čtěte také: 

"Online banky“ už patří mezi hlavní hráče. Air a Fio se předhánějí v tempu růstu

Maloobchod v specializovaných prodejnách roste. Dobíhá tradiční zboží

Pokousaní psem, nebo protékající pračka. Pojištění odpovědnosti prolomuje rekordy 

--

Podle údajů České národní banky je pokles krachů v splácení hypoték ještě  výraznější než uvedla Hypoteční banka. Objem hypotéčních úvěrů v selhání se podle ČNB meziročně snížil na méně než 1,5 procenta.

„Na začátku roku 2015 činil meziroční růst stavu hypotečních úvěrů 6,8 procenta, na konci roku 2015 již 8,8 procenta (roční průměr byl 7,6 procenta). Měsíční objemy nově poskytnutých hypotečních úvěrů byly v loňském roce při nízkých úrokových sazbách nejvyšší za posledních jedenáct let, přičemž k jejich růstu nejvýrazněji přispívaly reálně nové hypoteční úvěry (nezapočítávají se do nich refinancované a refixované úvěry).  Jejich meziroční růst byl v jednotlivých měsících velmi proměnlivý; za celý rok 2015 se meziročně zvyšovaly v průměru o 32 procent, přičemž meziroční růst se postupně zrychloval. K určitému zpomalení dynamiky došlo až v lednu 2016 (necelých 18 procent),“ popisuje hypotekární trendy mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann.

 

 

Fotozdroj: cnb.cz