Kabelovnu Kabex chtějí poslat do insolvence

Místo expanze problémy. Po vstupu ruského investora a stamilionových investicích přichází návrhy na konkurz Kabelovny Kabex

Společnosti Kabelovna Kabex hrozí krach. Nejdřív na společnost podala insolvenční návrh Stolárna Santo, pak se k ní připojily slovenská obchodní firma Vila Koliba a česká Mijava. Dle insolvenčního návrhu dluží Kabelovna Kabex také společnostem Sathurn metals, C.S.Cargo Air-sea, Česká spořitelna a ČSOB Factoring.

Dle dokumentů dluží kabelovna z Holýšova dodavatelům přes dvacet milionů a neznámou částku jako nesplacené bankovní úvěry ručené pozemky firmy.

Na dotazy, jak hodlá situaci řešit, nebo na to, zda se situace dotkne i výrobního programu se 120 zaměstnanci nám společnost neodpověděla.

Její problémy jsou poměrně nečekané. Koncem roku 2013 do ní vstoupil ruský investor – těžební firma Ural Mining metallurgical Company, která ovládla 75 procent firmy. Zakladatelé společnosti drželi zbytek obchodního podílu a ovládali zejména samotné výrobní procesy.

--

Čtěte také:

Nositel projektu vědeckotechnického parku dluží bance

V Červeném Kostelci rozšiřují výrobu těsnění. Práci najde 200 lidí

V Kozomíně u Prahy chtějí stavět kontroverzní papírnu

Číňané pokračují v skupování Česka. Převezmou 79 procent v pivovaru

--

Většina produkce Kabelovny Kabex směřuje do zahraničí. Z toho zhruba 40 procent tvořily dodávky do Ruska. Zřejmě i tam lze nalézt počátky problémů firmy. Kabelová Aliance patřící v Rusku mezi jedničky na trhu je v současném napětí mezi EU a Ruskem spíše přítěží. UGMK v Česku ovládá také firmy Let Kunovice a hotel Shlosspark v Karlových Varech. 

 

 

 

Fotozdroj: czechinvest.org