Unipetrol ještě škody nezná. Výrobu obnoví až za měsíce

Škody po požáru v Chemparku Záluží budou ještě pár dní neznámou. Výrobu obnoví až o měsíce později

Škody po požáru v Chemparku Záluží budou ještě pár dní neznámou. Výrobu obnoví až o měsíce později

Na místě rozsáhlého požáru rafinerie Unipetrolu v Litvínově pořád zasahuji bezpečnostní složky. Firma proto nemůže spočítat škody, které událost způsobila.

„V místě nehody probíhá šetření speciálního týmu Policie ČR a Hasičského záchranného sboru. Jakmile skončí práce vyšetřovacího týmu, dostanou se na místo specialisté Unipetrolu, aby zmapovali přesný rozsah škod a naplánovali nutné opravy, potažmo harmonogram možného opětovného spuštění výroby,“ říká pro biztweet.cz mluvčí Unipetrolu Jiří Hájek.

Podle některých odhadů mohou škody na vyhořeném palivu, poškozených strojích a odstavené výrobě dosáhnout až miliardy korun. Vyčíslení by mělo být k dispozici v průběhu příštích dnů, v závislosti na tom, jak rychle skončí práce vyšetřování na místě.

--

Čtěte také:

Ventureal plánuje stavět větrný park na Moravě

ČEZ má balkánského dobrodružství dost. Projekt v Kosovu nechce a míří do Německa

--

S obnovením produkce to také nevypadá růžově. „Výrobu v areálu chceme obnovit v nejkratším možném termínu. Co se týká plného obnovení provozu, řádově se bavíme spíše o horizontu měsíců než týdnů,“ říká generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Marek Świtajewski.

V Chemparku Záluží zůstávají petrochemické provozy odstaveny. V omezeném rozsahu vyrábí rafinérie zejména benzín a naftu. V minimálním provozu je také výroba agrochemikálií. „Mimořádnou událostí nebyla ovlivněna rafinérie v Kralupech, která v tuto chvíli běží na plný výkon,“ dodal mluvčí Jiří Hájek.

 

 

Fotozdroj: unipetrolpa.cz