Nezničil je ani Castro. Příběh kubánské hodinářské legendy

Legendární hodinářskou značku Cuervo y Sobrinos založili před více než 140 lety. I když se stala jedním ze symbolů ekonomického rozmachu Havany, Castrův režim ji skoro zničil. Legenda ožila ve Švýcarsku a pořád si ji mohou kupovat také Češi.

Cuervo y Sobrinos založil v roce 1862 klenotník Ramón Fernandez Cuervo v součásti Staré Havany - Calle de la Amistad. Emigrantovi ze Španělska se obchod s hodinkami rozjel, a tak z mateřské země povolal své čtyři synovce, se kterými z hodinářství budovali legendární značku. Odtud také pochází název Cuervo y Sobrinos - Cuervo a synovci. 

Firma koncem 19. století expandovala do další části legendární Staré Havany Calle de la Muralla, dekádu poté však zakladatel zemřel. Synovci podnik dále vedli a rozvíjeli - otevřeli pobočku v Calle San Rafael y Aguila. Šlo už o známou značku, věhlas které se dostal také do zámoří, a tak v roce 1920 expandovala na původní kontinent zakladatelů - do německého Pforzheimu, kde už přibyla také první šperkovna značky. Ta byla záhy otevřena také v Paříži. 

Expanze na starý kontinent

Pro dnešní existenci firmy je podstatná expanze z roku 1928, kdy Cuervo y Sobrinos otevřela továrnu v La Chaux de Fonds ve Švýcarsku. Se Švýcaři vznikla domluva o exkluzivní spolupráci - výhradním dovozu a vývozu karibských a švýcarských luxusních modelů. 

Na vrcholu slávy Havany a tamního kosmopolitního kapitalismu byla značka Cuervo y Sobrinos favoritem mnohých významných byznysmenů a návštěvníků proslulých večírků v Havaně z celého světa, obzvlášť Spojených států amerických. Patřila k tomu také celebritní klientela - hodinky značky nosili na rukou třeba Caruso, Winston Churchill, Albert Einstein, či Ernest Hemingway.

Zlaté časy hodinářství na Kubě však skončily ruku v ruce s celým kapitalistickým snem o Havaně jako novém centru světových investic. Castrova násilná revoluce vedla k znárodnění podniku a devalvaci jeho know how, když firma musela vyrábět pouze technicky přesné, ale levné hodinky pro příslušníky kubánské armády ochraňující komunistický režim. 

Zákonitě to vedlo k poklesu zájmu o značku a její postupnému úpadku. Ten zvrátilo až dění v zahraničí, kam většina kubánských podnikatelů po revoluci utekla. Po čtyřech dekádách zapomínání značku Cuervo y Sobrinos v roce 1997 oživili ve Švýcarsku, kde po dlouhé odmlce vystavila nové modely.

Znovuzrození legendy

Prestiž značky rychle přinesla dobré hospodářské výsledky a expanze. Sídlo firmy proto doplnily muzeum s butikem Cuervo y Sobrinos

Mezi nejpopulárnější modely značky nyní patří modely odkazující na historii, ale s novým dizajnem - Historiador, Prominente, Lonsdale, Robusto, Vuelo, či Buceador.

Exkluzivní hodinky nakupují také Češi s dobrým vkusem - jejich nabídku obsáhl eshop Helveti, který nabízí množství exkluzivních hodinářských artiklů včetně legendy Cuervo y Sobrinos.