Kučmagate. Jak se chtěl ukrajinský prezident zbavit novináře

Novinářské špíny, vředy, zkorumpování pisálkové. Ukrajinský prezident Leonid Kučma svého času šířil nenávist vůči novinářům podobně jako slovenský premiér Robert Fico. Také na Ukrajině to dopadlo tragicky – vraždami, na kterých se podílela státní moc.

 

Prezident Richard Nixon prožil dlouhý a zajímavý život. Do amerických dějin však vstoupil především jako figurka v aféře Watergate, která ho nakonec donutila odstoupit. Prezident Leonid Kučma nerezignoval, ačkoli celé druhé období jeho prezidentství bylo zastíněno případem vraždy Georgije Gongadzeho.

Gongadze zmizel pozdě večer 16. září 2000. Poté, co připravil další číslo internetových novin Ukrajinska pravda, jejichž šéfredaktorkou byla Alena Prytula, se Gongadze vydal domů a cestou zmizel. Domů se již nevrátil. A nikdo ho už neviděl. Později vyšlo najevo, že novinář byl 17. září zabit. Jeho bezhlavé tělo bylo nalezeno 2. listopadu v Taraščanském lese asi 100 km od Kyjeva.

Georgij Gongadze se narodil 1. května 1969 v Tbilisi v rodině gruzínského disidenta a filmového režiséra Ruslana Gongadzeho a Ukrajinky Lesii Gongadzeové (Korčak). Ještě před rozpadem Sovětského svazu byl odveden do armády a sloužil v Afghánistánu. Po vzoru svého otce se Gongadze zapojil do opozičního hnutí a stal se vedoucím informačního centra Lidové fronty Gruzie. V roce 1989 se přestěhoval na Ukrajinu do rodného města své matky Lvova. Po otcově smrti se připojil k povstalecké armádě v Abcházii, natočil několik dokumentárních filmů o gruzínsko-abcházském konfliktu, byl vážně zraněn a brzy se vrátil na Ukrajinu. Po absolvování Fakulty cizích jazyků na Lvovské národní univerzitě se Gongadze stal hlavním režisérem tvůrčího sdružení Centrum Evropy a televizním moderátorem lvovské televize. V roce 2000 založil internetovou stránku Ukrajinska pravda, na níž ostře kritizoval režim Leonida Kučmy a zveřejňoval materiály o prezidentovi a jeho okolí. Protože v této souvislosti dostával neustálé výhrůžky a zaznamenal sledování ze strany policie, krátce před svým zmizením, 14. července 2000, adresoval Gongadze generálnímu prokurátorovi Ukrajiny Mychajlovi Potebenkovi otevřený dopis, v němž varoval orgány činné v trestním řízení v zemi před hrozící tragédií.

Mezitím byly v letech 1999-2000 v kanceláři ukrajinského prezidenta Leonida Kučmy pořízeny neautorizované nahrávky řady rozhovorů mezi prezidentem a jeho návštěvníky. Jednalo se o nejméně 600 hodin nahrávek. Na konci roku 2000 vycestoval mimo Ukrajinu jeden z důstojníků prezidentské ochranky, major Melničenko, a učinil prohlášení, že v Kučmově kanceláři pořídil nepovolené nahrávky. Ve stejné době, 28. listopadu 2000, významný ukrajinský politik, předseda parlamentu a vůdce Socialistické strany Oleksandr Moroz, z tribuny parlamentu glosoval úryvky z "Melničenkových nahrávek" v Kučmově kanceláři, kde se o Gongadzem jednalo. Moroz obvinil prezidenta z podílu na organizaci zmizení novináře Gongadzeho:

"Je třeba skoncovat se sklouzáváním společnosti do temnoty kriminality a banditismu. Proto jsem povinen prohlásit, že prezident Ukrajiny Leonid Kučma je objednavatelem, který si objednal zmizení novináře Georgije Gongadzeho, a objednavatelem, který systematicky řídil průběh tohoto úkolu. Vedoucí prezidentské administrativy Volodymyr Lytvyn o přípravě této zakázky věděl od samého počátku. Přímým tvůrcem scénáře a organizátorem operace je ministr vnitra Ukrajiny Jurij Kravčenko," uváděl Moroz.

Na následné tiskové konferenci přehrál člen Socialistické strany Jurij Lucenko nahrávku, na níž prezident žádá ministra Kravčenka, aby se s novinářem "vypořádal".

Zde je třeba udělat malou odbočku: v roce 2002 předal Melničenko nahrávky, které měl k dispozici, Juriji Felštinskému, který se ujal vedení projektu dešifrování nahrávek. Několik měsíců pracovala ve Washingtonu na dešifrování nahrávek skupina specialistů sestavená Felštinským, včetně odborníků SBU specializujících se na odposlechy, díky čemuž byla většina rozhovorů přepsána. Z těchto důvodů mají autoři této knihy k dispozici všechny dešifrované texty "Kučmových nahrávek".

Při všech zdánlivě jednoduchých a zřejmých obviněních, která Moroz na základě nahrávek vznesl proti prezidentu Kučmovi v souvislosti se zmizením a vraždou Gongadzeho, je třeba zdůraznit, že ze samotných nahrávek jednoznačně nevyplývá, že by prezident Kučma nařídil vraždu Georgije Gongadzeho. Lze dokonce tvrdit, že každý kvalifikovaný právník by mohl u soudu snadno prokázat, že na základě nahrávek nelze dospět k závěru, že Kučma se podílel na Gongadzeho vraždě. Nepochybným faktem však bylo, že prezident Kučma, jak z nahrávek jasně vyplývá, měl ke Gongadzemu krajně negativní postoj a jeho výroky mohly jeho podřízení chápat jako pokyn k potrestání či dokonce zabití opozičně smýšlejícího novináře. Zde je nejúplnější (v tuto chvíli) výběr úryvků z rozhovorů ukrajinského prezidenta, v nichž byl Gongadze zmíněn. těchto zmínek je hodně. Je třeba zdůraznit, že téměř všechny nahrávky v kanceláři ukrajinského prezidenta byly mimořádně nekvalitní a byly doslova dešifrovány odborníky, a i přes vynaložené úsilí se mnoho textů nepodařilo přepsat. Neúplnost vět a ne vždy jasný význam tedy není důsledkem nesprávného překladu z ukrajinštiny nebo ze "suržiku" (směsice ruštiny a ukrajinštiny), v němž byly rozhovory v Kučmově kanceláři vedeny, ale svědčí bohužel o strašné úrovni původního záznamu.

 

Úryvek záznamu rozhovoru Leonida Kučmy s Oleksandrem Zinčenkem, předsedou parlamentního výboru pro svobodu slova a tisku, 13. května 2000.

[Kučma se ptá svého asistenta v konferenčním hovoru, zda je Zinčenko přítomen, a dává pokyn k jeho pozvání].

Kučma: [Dobré odpoledne, poslyšte, já se se Zajcem hádám už hodinu a půl místo třiceti minut.

[Přichází Zinčenko].

Zinčenko: Mohu?

Kučma: Ano, kurva, já jsem nevěděl jak, řekl jsem: "Pusťte Zinčenka dovnitř". [Hlasitě se směje.]

Zinčenko: Leonide Daniloviči, děkuji, že jste mě přijal. No, jestli můžu, budu velmi stručný. Je tu několik problémů, které se už objevily, a několik vážnějších, pokud budeme mít čas, probereme je později. Z těch náběhů jsou dva termíny: 6. června je Den novinářů a já bych dal návrh, abychom se pokusili iniciovat, víte, problém svobody slova, novinářů a tak dále. [...]

Kučma: Jak se v "Zrcadle týdne" o svobodě slova scházejí novináři nej, nejopozičnější - šmejdi, kurva, omlouvám se, jsou tam i talentovaní novináři. No, nějaká zasraná Korobová, ta má černou [slovo nesrozumitelné], černou hubu. A gruzínská je tam tahle.

Zinčenko: Gongadze.

Kučma: Gongadze, kurva.

Úryvek záznamu rozhovoru Leonida Kučmy s televizním moderátorem Vjačeslavem Pichovshekem, 12. června 2000.

Pikhovshek: Chtěl jsem se zeptat – nevím, jestli jste to viděl – na reportáž v ORT, že Kučma byl zvolen s pomocí zločineckých sil. Nevím, kdo za tím stojí, ale všechny ty struktury, když se objeví nějaká informace, tak ji začnou přetiskovat, diskutovat o všech těch věcech a tak dále. V Charkově se konala schůzka kriminálních orgánů a byla tam dohoda o podpoře Kučmy ve volbách.

Kučma: No, rozumíte, to je naprosto, tak říkajíc….

Pichovshek: Ne, rozumím, ale my musíme odpovědět.

Kučma: Teď to vyřeší, abych tak řekl. Za těmi články v Nezavisimaja gazeta stojí Gongadze.

Pikhovshek: On se úplně zbláznil.

Kučma: Ale on je financován. Nechci to [teď] dělat, oni to dvakrát prověřují.

Pichovshek: Julija [Tymošenková]?

Kučma: Ne, tihle přátelé, abych tak řekl.

Pichovshek: Ano.

Kučma: Proto je třeba ty věci vyřešit.

Úryvek záznamu rozhovoru Leonida Kučmy s šéfem SBU Leonidem Derkačem, 12. června 2000.

Derkač: Takže, Leonide Daniloviči, nechám to tady na vás, ano?

Kučma: Nechte to na mně.

Derkač: A ještě jedna věc. Možná byste to měl číst, na tři minutky. Přečtěte si to. To je ten, kdo zorganizoval ten článek, že příští ukrajinský Putin je Andrij Derkač. To je celá věc, Gongadze tento.

Kučma: Gongadze tento?

Derkač: Ano, ano.

Kučma: Takže to můžete sledovat, právě tuto věc?

Derkač: On už bude v prdeli. Já ho dojebu až do konce. Brodskij dal peníze, jebat.

Kučma: Cože?

Derkač: Brodskij mu dal peníze [...].

Derkač: Ano, ano, možná tam bylo ještě něco úplného. Tam není, tam je všechno v režimu vidět. Že je to tenhle, že Gongadze je pořád hulvát – já jenom, abyste věděl. Takže to, že napsal tenhle článek, na to kašlu, to jsou všechno nesmysly, to nikdo nepotřebuje. Ale tady jde o to [rychle listuje v dokumentech, nesrozumitelně řekne pár slov], že napsal takové verše proti tobě, že je to, jako kdybychom byli na sebe [jedno slovo nesrozumitelně]. Tak to nečti, je to hloupá špína. To udělaly tyhle internetové noviny. Teď ho za to rozdrtíme. [...]

Kučma: Gongadze! No tak, já si to přečtu. Tak se s ním pořádně vypořádejte, je to poslední šmejd.

Derkač: Gongadzeho pošleme kam patří.

Čtěte také: Vzniká kniha vyvracející mýty o válce na Ukrajině. V Česku vyjde s názvem Ukrajina v plamenech

Úryvek záznamu rozhovoru Leonida Kučmy s ministrem vnitra Jurijem Kravčenkem, 3. července 2000.

Kučma: Jen abych nezapomněl. Existuje takový člověk jako Gongadze.

Kravčenko: Já si takové jméno pamatuji.

Kučma: No, šmejd nejvyššího stupně, Gongadze.

Kravčenko: My už ho někde máme.

Kučma: Co on teď píše – je tam nějaká "Ukrajinská pravda" - a on tam dělá bordel, víte?

Kravčenko: Ano.

Kučma: Ale kdo ho financuje?

Kravčenko: Leonid Danilovič, no, já mám zkušenosti....

Kučma: A hlavně potřebuje – Voloďa [Litvin, šéf prezidentské administrativy] říká: "Je třeba, aby ho Čečenci ukradli a odvezli do Čečenska, do prdele, a žádali za něj výkupné." A to je to hlavní, co potřebuje.

Úryvek záznamu rozhovoru Leonida Kučmy s Volodymyrem Litvinem, vedoucím ukrajinské prezidentské administrativy, 3. července 2000.

[Kučma hovoří s Litvinem v konferenčním hovoru].

Kučma: Dobrý den.

Litvin: Dobré odpoledne.

Kučma: Tohle mi dejte z Ukrajinské pravdy, tohle, ehm, až se rozhodnete, co s ním uděláte. On má prostě hodně drzosti.

Litvin: Potřebuju případ.

Kučma: Cože?

Litvin: Potřebuju kufřík.

Kučma: Dobře. [...]

[Do kanceláře vstupují dva lidé, soudě podle hlasu.]

Neznámý: Povolení, prosím?

[Kučma listuje v papírech.]

Kučma: "Ukrajinská pravda" - to je prostě kurva pravda, samozřejmě, už jsou nasraní, díval jsem se na to. Zkurvenej hajzl. Gruzínský, tenhle gruzínský.

Neznámý: Ten Gongadze?

Kučma: Gongadze. No, někdo ho financuje.

Neznámý: No, on [jedno slovo nesrozumitelné] spolupracuje s Morozem, s "Granije". [...]

Kučma: No, to už je prostě kurva. Tam je nějaká míra ojebávání právě tohohle. Zkurvená mrcha.

Neznámý: Měl by být...

Kučma: Deportovat ho, deportovat ho do zasraný Gruzie a vyhodit ho do prdele. Odvézt ho do Gruzie a vyhodit ho. [...] Čečenci ho musí nechat unést [dvě slova nesrozumitelně].

Neznámý: To je jediná možnost.

Úryvek záznamu rozhovoru Leonida Kučmy s šéfem SBU Leonidem Derkačem, 3. července 2000.

Derkač: Leonide Daniloviči!

Kučma: Zdravím vás! A jak jste se to dozvěděl?

Kučma: Právě jsem si to přečetl, takže Ukrajinská pravda ...

Derkač: Aha!

Kučma: Ano, to je ta mrcha... Vedeme případ, teď ho odposloucháme na všech kanálech, zjišťují se všechny jeho blízké vazby, a on už odjel za Morozem.

Kučma: Slyšel jsem, že je tam i s Morozem.

Úryvek záznamu rozhovoru Leonida Kučmy s ministrem vnitra Jurijem Kravčenkem, 10. července 2000.

Kučma: Abych nezapomněl, ten samý Gruzínec.....

Kravčenko: A já, my na něm pracujeme. Takže...

Kučma: Já říkám: vyveďte ho, vyhoďte ho, dejte ho Čečencům, ať ho vykoupí.

Kravčenko: My si to ještě rozmyslíme. Uděláme to tak, jak se to má udělat.

Kučma: Nebo ho tam přiveďte, svlékněte ho do naha, nechte ho bez kalhot.

Kravčenko: My to uděláme...

Kučma: Je to jenom zasranej kretén.....

Kravčenko: Dneska mi to hlásili, děláme tam úpravu. Zkoumáme, kam chodí, jak chodí. Trochu to děláme, trochu studujeme a pak to uděláme. Mám teď bojovný tým, takoví orli, ti udělají všechno, co chcete.

Úryvek záznamu rozhovoru Lenida Kučmy s ministrem vnitra Jurijem Kravčenkem, 30. srpna 2000.

Kravčenko: Tři dny jako mrtvý. A taky mě bolí loket. Asi mám něco s klouby. Leonid Danilovič, no, co je nového. Takže...

Kučma: Je tam Gongadze?

Kravčenko: Pozítří, pozítří. My jsme tam dneska otevřeli [jedno slovo nesrozumitelné].

Kučma: Oni ho sledují?

Kravčenko: Ano! Našli dvě nebo tři jeho spojení. Takže ho chci dostat jen tak bezostyšně, do čela...... Pak bude...

Kučma: Ano.

Kravčenko: Všechno, co jste nařídil – všichni pracujeme. Myslím, že přes Gongadzeho [jedno slovo nesrozumitelné] je tam. A tam se rozhodne, jak to dopadne, ale my jsme všechno dokončili. Díval jsem se na další jeho materiály, byly staženy z internetu. Tohle je on.

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu