Vzniká kniha vyvracející mýty o válce na Ukrajině. V Česku vyjde s názvem Ukrajina v plamenech

Ruský historik Jurij Felštinskij s ukrajinským kolegou Michailem Stančevem připravili faktografii vývoje konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Dokumentární kniha nazvána v české verzi Ukrajina v plamenech vyvrací mýty o Krymu, Banderovcích, nebo o tom, že Rusko bylo k rozpoutání války donuceno.

Titul prostřednictvím pohledu do historie Ukrajiny a svědectví o politických změnách v novodobé historii vysvětluje, za jakých okolností došlo k vzniku válečného konfliktu, který na ukrajinském území rozpoutala Ruská federace.

Knihu od roku 2014 připravovali ruský historik Jurij Felštinskij s ukrajinským kolegou Michailem Stančevem. Projekt české publikace s aktualizacemi realizuje Tomáš Lemešani. Felštinskij s Lemešanim spolupracovali už při vydání knihy Rusko v plamenech, která je vycházejíc z poznatků zavražděného Alexandra Litviněnka, unikátním dokumentem o nástupu Vladimira Putina k moci.

Kniha Ukrajina v plamenech popisuje dění na pozadí politiky, představuje hlavní aktéry nebo to, jak se nejdříve socio-politický konflikt na ukrajinském území a následně bezpečnostní situace s Ruskem postupně vyhrocovaly. Popisuje také příčiny tohoto stavu.

Titul zachycuje vývoj od první části konfliktu z roku 2014 do plnoformátového vpádu ruského agresora na ukrajinské území v roce 2022. Kromě historických, bezpečnostních a politických souvislostí přináší i svědectví běžných obyvatel.

Nabízí také globální pohled na to, jak se válečný konflikt dotýká dalších států a mezinárodních vztahů. Z reportážního hlediska i hlediska odborného a historického jde o významný titul, který přináší věcný popis vývoje na Ukrajině.

Ukrajina v plamenech vyjde v tištěné a elektronické formě do konce roku. Zájemci mohou knihu předobjednat formou crowdfunding kampaně.

O autorech:

Yuri Felshtinsky: Studoval historii na Moskevském pedagogickém institutu. V roce 1978 emigroval do Spojených států a pokračoval ve studiu historie, nejprve na Brandeis University, pak na Rutgers, kde získal titul Ph.D. v historii. Byl také postdoktorandem v Hooverově ústavu na Stanfordské univerzitě. V roce 1993 doktor Felshtinsky obhájil doktorskou disertaci na Institutu dějin Ruské akademie věd a stal se prvním občanem USA, který získal doktorát v Rusku.

Michail Georgievich Stančev je ukrajinský historik, besarábský Bulhar. Je doktorem historických věd, profesorem na Charkovské univerzitě, akademik Bulharské akademie věd, hostující vědecký pracovník Institutu historických studií Bulharské akademie věd, hostující profesor na Sofijské univerzitě „St. Kliment Ohridski“ a Nové bulharské univerzitě. Je zakladatelem a čestným předsedou bulharské společnosti „Marin Drinov“ na Charkovské univerzitě, jedním z iniciátorů pravidelně konaných mezinárodních vědeckých Drinovských čtení na téže univerzitě. Mihail Stančev je zakladatelem a vědeckým ředitelem Centra bulharských a balkánských studií. Je autorem a spoluautorem více než 250 vědeckých publikací a 28 monografií o historii a kultuře Bulharska a o mezinárodních vztazích.

Tomáš Lemešani: Publicista, analytik a mediální aktivista se věnuje zejména korupci, kauzám a transparentnosti. Kromě psaní pro česká a slovenská média pracuje pro domácí i zahraniční neziskové organizace věnující se boji proti korupci. Napsal a vydal tituly Dôvod, publikaci o byznysové a zákulisní historii Andreje Babiše Z Bureše Babišem, navazující titul Můj stát, moje firma a knihu o českých populistech kolem Tomio Okamury Politika s.r.o. Provozuje server Biztweet.cz a v roce 2022 vydal českou verzi titulu Blowing Up Russia s názvem Rusko v plamenech. Jde o titul Yuri Felshtinského a zavražděného agenta Alexandra Litviněnka.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu