Brusel v Česku podpořil 590 mateřských školek

Na rozšíření kapacit mateřských školek poslala Evropská komise do Česka miliardy korun

Tak jak v jiných zemích i v Česku platí rozvojový program Evropské unie pro výstavbu nových kapacit školek, které byly hlavně v postsovietském regionu dlouho utlačované na okraj zájmu.

„Za účelem podpory rozvoje výukových kapacit mateřských a základních škol byl schválen program 133 310 Rozvoj výukových kapacit mateřských a základních škol zřizovaných územně samosprávnými celky. Již 1. 7. 2014 byla zveřejněna výzva k předložení základních údajů o připravovaných projektových záměrech rozvoje výukových kapacit základních a mateřských škol. Projektové záměry byly předkládány do 31. 8. 2014, aktualizace výzvy pak proběhla v termínu do 31. 1. 2015,“ říká pro biztweet.cz mluvčí ministerstva školství Jitka Ježková.

Pomoc na rekonstrukci, rozšíření, nebo výstavbu nových prostorů dostane celkově 590 českých školek. Dohromady dostanou přibližně 8 miliard korun. S přeplacením peněz nebudou po dořešení problémů ohledem přijetí služebního zákona problémy. Ovšem ne všechny peníze budou pocházet z Bruselu. Česká vláda se na projektu spolupodílí.  

--

Čtěte také: 

Slepota Čechů je nemožná, říká Jedlička pro biztweet

Češi po stopách Slováků. Spustí účtenkovou loterii

Zbyněk Stanjura pro biztweet: Babiš svůj politický vliv využívá k výhodám pro své podniky

Česko letos zadrželo už 3000 ilegálních běženců

Vláda plánuje restrukturalizaci ČEB. Připravila dokument o změnách

Stroje i počítače. Český vývoz do Afriky je na historickém maximu

--

„MŠMT (mluvčí má na mysli ministerstvo školství) v rámci tohoto programu předpokládá do roku 2021 poskytnutí dotace v celkové výši 1,5 mld. Kč. Cílem programu je primárně rozšíření kmenových učeben v oblastech postižených suburbanizací. Jedná se o státní program. Prostředky z EU budou poskytovány v rámci Integrovaného regionálního operačního programu z Ministerstva pro místní rozvoj,“ vysvětluje mluvčí Jitka Ježková.