Babiš navzdory štědré státní pomoci Slovákům pohrozil. Vysoké náklady brzdí investice Dusla

Agrofert na Slovensku rozbíhá další kampaň. Stěžuje si na podnikatelské prostředí a brzdí investiční projekty. Podobně jako před pár lety i teď zdůrazňuje vysoké ceny energií. Kvůli nim i dalším faktorům prý zvažuje, zda má na Slovensku význam rozvíjet investiční projekty.

Společnost Duslo, patřící do holdingu Agrofert, kterého konečným uživatelem výhod je český premiér Andrej Babiš, plánoval třeba výrobnu ledku vápenatého ve městě Šaľa za přibližně 30 milionů eur. Projekt je pořád posuzován ve studii vlivů na životní prostředí EIA. Podle informace, kterou Duslo v médiích rozšiřuje však prozatím projekt nezrealizuje.

"Společnost Duslo, a.s. zastavila všechny rozvojové investice, a to hlavně z titulu vysokých cen elektrické energie, různých sociálních balíčků a také z titulu nesmyslného zvyšování minimální mzdy, zavedení rekreačních poukazů a podobně," uvedl pro agenturu SITA generální ředitel Dusla Petr Bláha.

Společnost dlouhodobě kritizuje zhoršující se podnikatelské prostředí na Slovensku. Za výrazný zásah do nákladů továrny označila také zvýšení příplatků za práci v noci, v sobotu a v neděli, jehož druhá fáze platí od května 2019.

"Dopad na personální náklady v roce 2019 je více než 700 tisíc eur. Ve druhé etapě se zvýší o 250 tisíc eur, takže sumární dopad úpravy příplatků přihlédnutím zvýšení vletech 2018 a 2019 je téměř milion eur ročně," uvedl Karel Hanzelka, mluvčí koncernu Agrofert.

Podobná kritika padala ze strany Agrofertu také roce 2014. Výsledkem opakované kritiky a hrozeb, že ze Slovenska stáhne část výroby, byl nárok čerpat daňovou slevu až do výše 1,5 miliardy korun.

Publikaci Z Bureše Babišem si můžete objednat v eshop, či jednoduchým mailem na adrese marketing@biztweet.eu

Šlo přitom o podivný případ přidělení státní finanční podpory podniku, která se stala historicky nejvyšší schválenou slovenskou podporou soukromého podniku. Zatímco exministr hospodářství Tomáš Malatinský několik let odmítal udělit firmě Andreje Babiše finanční pomoc, jeho nástupce Pavol Pavlis v roce 2014 schválil rekordní dotaci po několikadenním působení ve funkci.

Čtěte také:

Snášel chce posilovat aktivity Group of Node

U Českých Budějovic se rýsuje obří projekt

Developer chce na Sokolovsku rozšířit průmyslový park

Podezření z toho, že šel resort podniku na ruku, vzbuzuje zejména fakt, že Pavlis před nástupem do funkce podnikal ve více firmách přímo s Andrejem Babišem. Babiš s Pavlisem seděli ve statutárních orgánech firmy Port Service Bratislava, dávněji se znali ještě jako pracovníci Petrimexu. Babiš v rozhovoru pro magazín Týždeň řekl, že se s Pavlisem vídává přibližně jednou ročně - při společenských událostech bývalých kolegů z Petrimexu. Babiš se zná také sdalším poslancem SMER-SD Roberta Fica Ivanem Vargou, který seděl v orgánech společnosti Biotika.

Nynější kritika podnikatelského prostředí však na Slovensku zaznívá od mnoha klíčových zaměstnavatelů. Poslanci za Směr-SD přitom nově předložili návrh novely zákona o minimální mzdě, podle kterého by nejnižší hrubé výdělky na Slovensku od roku 2021 tvořily alespoň 60 procent z průměrné mzdy na Slovensku. V roce 2021 by tak minimální mzda měla dosáhnout alespoň 60 procent z průměrné mzdy na Slovensku v roce 2019. Rozhodovat se bude také o návrhu novely zákoníku práce od poslanců za SNS Andreja Danka, podle kterého mají mít i rodiče do 33 let od začátku roku 2020 nárok na pět týdnů dovolené místo současných čtyř týdnů. Na Slovensku se přitom schyluje k parlamentním volbám. 

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu