Charlie Munger. Kdo je klíčovou postavou byznysu Warrena Buffetta?

Impérium Berkshire Hathaway není jen o věštci z Omahy. Mezi klíčové postavy konglomerátu patří desítka mocných manažerů.

Jedním z nich je Charlie Munger, kterého považují za pravou ruku Warrena Buffetta.

S Charlie Mungerem jsou přátelé od roku 1959. Spolupracovat začali v roce 1978. Buffett měl 29 let a Munger 35 let. Seznámili se přes společného známého a oba pracovali nejprve pro Buffettova otce.

Oba dva zažili ohromný úspěch, když společně budovali Berkshire Hathaway postupnými kroky, kterými se dnes vypracovali v investiční obchodní firmu s aktivy přesahujícími 736 miliard dolarů.

Čtěte také: 

Tajemství Gatese. Je to jen o Microsoftu?

Bom Kim. Jižní Korea s novým miliardářem

Záhadná dvojice ovládající módní byznys

Munger je místopředsedou představenstva Berkshire Hathaway. K postu se dostal díky Buffettovi. Ten mu před několika dekádami řekl, ať zanechá advokacii a pustí se do podnikání. Když už podnikal, přičemž se mu dařilo, Buffett ho přesvědčil, že nevyužívá svého talentu naplno a že by měl z vlastní investiční firmy přestoupit na palubu Berkshire.

Charlie Munger si během let vydělal 1,75 miliardy dolarů. Podle Warrena Buffetta po právu. Říká, že by Berkshire bez jeho přičinění nebyl tam, kde je.V dopise akcionářům Buffett zmínil, že před vstupem do Berkshire Hathaway pracoval Munger jako právník a jako architekt. "V důsledku toho byl Berkshire postaven podle Charlieho plánu. Moje role byla role generálního dodavatele, kdy generální ředitelé dceřiných společností Berkshire vykonávají skutečnou práci jako subdodavatelé," uvedl.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu