Politika s.r.o.: Trollení Ukrajiny

V souvislosti s dlouhodobým a zřejmým příklonem Tomio Okamury, celé jeho strany i mediálních partnerů k lince ruské propagandy, není divu, že v otázce konfliktu na východě Ukrajiny, stojí celé hnutí SPD na straně Ruska.

Jeho názory jsou konzistentní už od doby, kdy vedl Úsvit přímé demokracie. Vpád ruských vojáků na východ Ukrajiny totiž přišel v roce 2014, ještě v době, kdy byl členem prvního hnutí, ze kterého jej později kvůli netransparentnímu přeposílání peněz vytlačili straničtí kolegové.

"Nejsem rozhodně ani rusofil ani obdivovatel Putina. Na každou událost se ale vždy snažím dívat nezaujatě. Na Ukrajině jsou ruští a další dobrovolníci i profesionálové na straně separatistů a ti pomáhají domobraně novoruských republik, kde jak domobranu, tak civilní cíle ničila, bombardovala a ostřelovala profesionální ukrajinská armáda s nejtěžší technikou – tedy s bombardéry, tanky, děly včetně bombardování civilistů, žen, dětí zakázanou plošně účinnou municí jako jsou kazetové bomby," staví se Okamura v jednom z textů na jeho stránce do role nezávislého bezpečnostního analytika.

Bez toho, abychom se ponořili do složitostí válečného konfliktu, kde zvěrstva páchají obyčejně všechny zapojené strany, porušování pravidel a úmluv se dopouštěly obě strany. Nutno nezapomenout ani na fakt jak konflikt začal. Proruští separatisté se v některých oblastech na východě Ukrajiny na několik měsíců zabarikádovali. Města žila dále normálním životem a bezpečnostní situaci hlídala legitimní ukrajinská policie. Vše se změnilo až když východní hranici překročila ruská vojska a napadla ukrajinské úřední pozice. Je přirozené, že na to vojensky reagoval i napadený stát.

Na rozdíl od ukrajinských spojenců, kteří do konfliktu přispěly výcvikovými jednotkami a zbrojní technikou, ruská strana se přímo zapojila do bojů a to i těžkou technikou. Podle Okamury je však viník samozřejmě na jediné straně – té západní.

"Ukrajinské armádě přitom pomáhají ve vraždění svých vlastních občanů ukrajinské polovojenské jednotky různých nacistických uskupení a neštítí se hromadných vražd civilistů. Spolu s nimi tu jsou podle dostupných informaci profesionálové ze zemí NATO (minimálně prý z Polska a Litvy). Kdo je zločinec – ten, kdo braní svůj domov, rodinu, svou zemi, a to i s pomocí dobrovolníků z Česka nebo Ruska, anebo ten, kdo s pomocí profesionální armády a nejtěžší techniky vraždí civilisty a dobývá se tam, kde ho nikdo nechce a do země, která mu ani historicky v podstatě nepatřila?," píše Okamura na svém webu.

Tady naráží na další hodně využívaný argument ruské propagandy, která se snaží obhájit válečné zapojení Ruska v konfliktu, které nakonec po měsících zapírání přiznal i prezident Vladimir Putin.

Podle Okamury východ Ukrajiny patřil Rusům a proto na něj mají právo. V některých statusech na sociálních sítích, či blogech dokonce psal o tom, že v zabraných územích vytvořila vše ruská, ne ukrajinská ruka, a tak na prospěchu daných území Ukrajina nikdy zásluhy nenesla. Opět se mu ovšem pletou historická fakta s tím, co slyší od přátel, či čte na ruských webech. Když už chce mluvit o budování, či složité historii východní Ukrajiny, měl by znát alespoň základní fakta. Daná území totiž zdaleka nejsou tak jednobarevná jak si myslí a doprovází je velmi komplikovaná historie, která sahá až do třináctého století.

To podstatné z hlediska aktuální doby lze ilustrovat na poloostrovu Krym. 19.2.1954 byl vyňat z Ruské SFSR a přičleněn k Ukrajinské SSR. Oficiálně šlo o dar Ukrajině při příležitostí třístého výročí připojení východní Ukrajiny k Ruské říši. Šlo také o reparaci za hladomory, které Moskva na Ukrajině ve 30. letech záměrně vyvolala.

Eknihu Politika s.r.o. můžete objednat úhradou 149 CZK na účet 1027300577/6100. Do poznámky pro příjemce stačí napsat své jméno a na adresu marketing@biztweet.eu zaslat mail, kde si knihu přejete dodat. Vše lze nakoupit také po kliknutí zde.

Území dlouho ovládali Tataři, po druhé světové válce a deportacích Soviety však z nich byla menšina. Po pádu bývalého režimu existovaly silné zájmy k opětovnému připojení k Rusku. V roce 1991 však byla na základě referenda vytvořena Autonomní republika Krym. Ta se i s většinově ruským obyvatelstvím stala součástí nezávislé Ukrajiny. Moskva s krokem souhlasila a v rámci vyrovnání bylo rozděleno bývalé sovětské Černomořské loďstvo.

Rozhodně tedy nelze říct, že je Krym čistě ruský, stejně jako čistě ukrajinský, či tatarský. Moskva navíc připojení k Ukrajině respektovala a z hlediska mezinárodního práva při anexi napadla sousedící stát. Okamurova hlava to ovšem nepobrala a celý východ Ukrajiny považuje za ruský.

Čtěte také:

Politika s.r.o.: Už ho znáte. Jak se však Okamura do politiky vůbec dostal?

Politika s.r.o.: Byznys Tomio Okamury

Radim Fiala: Skutečně jen dvojka?

Ruský útok na cizí území považuje paradoxně za obranu. Za onen útok považuje naopak snahu většiny Ukrajinců připojit se k Evropské unii a studentské, později celospolečenské protesty Euromajdan vůči vládě, která přání nerespektovala.

"Z tohoto pohledu jde o občanskou válku, kterou pomohly vyprovokovat USA a někteří politici EU. Přičemž se podíleli finančně i organizačně na násilném převratu na Ukrajině a pomohli rozdmýchat protiruskou nenávist mj. lživými kampaněmi," používá Tomio Okamura vlastně stejný argument jako vlastně opačně kritici ruských kroků na Východě.

"Nezapomínejme, že bez Majdanu a protiruských zákonu fašistické gerily v ukrajinském parlamentu by se Krym nikdy neodtrhl a samozřejmě by nenásledoval Doněck a další," dodává. Za ruský vpád do Ukrajiny si tedy mohou podle šéfa SPD Ukrajinci sami.

Aby bylo jasno, co si o dění v zemi lidé z SPD myslí, jejich poslanec Jaroslav Holík šel v roce 2017 oslavovat na Rusy okupovaný Krym společně s řadou extrémistů a ruských politiků. Na poloostrovu si prý dělal také politickou studii a přišel na to, že obyvatelé chtějí být Rusy okupováni. To usoudil na území pod ozbrojenou kontrolou, kde jsou tisíce lidí jiné národnosti ztraceni, vyhoštěni, nebo vězněni.

Tomio Okamura také podpořil názor prezidenta Miloše Zemana, podle kterého by šlo spory Ukrajiny a Ruska, které přinesly za krátké období tisíce mrtvých a neoprávněné zabrání území, zamáznout finančním vyrovnáním. Navzdory masivnímu mezinárodnímu protestu a pobouření z bagatelizování válečného konfliktu a porušování lidských práv Okamura se Zemanem souhlasí. „Pan prezident pojmenoval reálný stav, kdy občané Ukrajiny se rozhodli v referendu připojit se k Rusku,“ řekl médiím Okamura.



Úryvek z knihy Politika s.r.o., Tomáš Lemešani