Kupec bulharských aktiv Skupiny ČEZ jeví známky napojení na mafii

Společnost Inercom, která má koupit aktiva Českých energetických závodů (ČEZ) je personálně propojena se známými bulharskými mafiány.

Kontroverzní cesta ČEZu v Bulharsku zdá se nekončí. Před lety byla skupina obviňována, že získávala peníze manipulacemi v státních zakázkách. Peníze pak údajně bulharský management přerozděloval lidem spojovaným s místním podsvětím.

Politické turbulence, které vedly až k masivním pouličním protestům odzněly. Přišly změny, nová doba a obrat firem ze Skupiny ČEZ v Bulharsku k dalším masivním ziskům. Navzdory tomu se skupina rozhodla bulharských aktiv zbavit. I kvůli pošramocené reputaci tamních aktivit. Zdá se však, že problémy jenom znásobila. Kupec aktiv české polostátní firmy totiž vyvolává další otázky.

Politickým orgánům i regulátorům a dohledovým institucím musí nyní ČEZ vysvětloval proč aktiva za 320 milionů eur prodává společnosti, která kromě malých fotovoltaických a stavebních projektů dosud nemá v byznysu výrazné jméno. Otázku odkud na megaobchod sežene peníze vyvolává také tajemná majitelská struktura společnosti.

Za konečnou majitelku Inercomu se označila Ginka Varbakova. Neznámá žena tvrdí, že peníze pro ČEZ získá z banky. Její rodina vlastní několik bulharských fotovoltaických a stavebních firem.

„O tom, že firma Inercom je připravena financovat transakci, svědčí fakt, že poskytla neodvolatelnou bankovní záruku na zaplacení kupní ceny. Tuto bankovní záruku vystavila instituce, která je součástí renomované mezinárodní banky,“ říká pro Biztweet mluvčí Skupiny ČEZ Alice Horáková.

Personální propojení firem kolem Inercomu však ukazuje na zarážející možný scénář. Majitelská clona totiž opět směřuje k skupině, kterou v Bulharsku považují za mafii.

Čtěte také:

Nová šance? Poláci ve spolupráci s ČEZ zkoumají možnosti OZE na moři

ČEZ jedná o Bulharsku s jediným zájemcem

Bulharské tažení ČEZ před prodejem pokračuje

Od roku 2013 je z podvodů ve veřejných zakázkách podezírán bývalý člen dozorčí rady bulharského ČEZu Dimitar Stefanov. Tento manažer měl pracovat také pro kontroverzního podnikatele Rumena Nikolova, který je označován za člena známé bulharské mafiánské skupiny.

Bulharská média tvrdí, že generální prokurátor Sotir Tsatsarov dosud nikoho v případě údajné manipulace veřejných zakázek neobvinil. Údajně i proto, že Rumen Nikolov, stejně jako Dimitar Stefanov mají obchodní vztahy přímo s bulharským premiérem.

Zarážející informací ohledně současného avizovaného kupce aktiv ČEZu společností Inercom je personální propojení na Rumena Nikolova. Manžel údajné majitelky Inercomu Ginky Varbakové – Slavcho Varbakov totiž do roku 2014 deset let působil v různých firmách s Evgenii Kalkandjievovou. Tato modelka je známá také jako showbyznysová podnikatelka, která má blízko k organizovanému zločinu spojovanému také s Rumenem Nikolovem.

„Prodeji bulharských aktiv se představenstvo i dozorčí rada věnovali několik měsíců. K dispozici měli všechny informace, včetně shrnutí prověření kupujícího i způsobu financování transakce z jeho strany. K tomuto se vyjadřoval i dodatečný externí audit zadaný dozorčí radou,“ odmítá náznaky napojení na mafii mluvčí Skupiny ČEZ.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

 

 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb